Micoza inghinala, denumita si intertrigo inghinal, este o afectiune dermatologica care poate fi indusa de bacterii sau de infectii cu diferite ciuperci microscopice. Micoza inghinala apare frecvent atunci cand nu sunt respectate conditiile de igiena sau atunci cand sunt folosite lenjeriile sintetice. Micoza inghinala se dezvolta deseori la pacientii cu diabet zaharat, la pacientii cu homeopatii, neoplazii sau la pacientii cu capacitate scazuta de aparare imunitara.

Micoza dezvoltata de tricophyton rubrum este cea mai frecventa infectie din zona inghinala. Ea apare si se manifesta numai atunci cand i se creeaza conditii favorabile. Micoza inghinala apare in conditii de umezeala, caldura sau intuneric. De asemenea, lenjeria din material sintetic favorizeaza aparitia infectiei. Astfel, chilotul din fibra sintetica, la fel si blugii, nu permit respiratia zonei inghinale si de aceea apar leziuni dermatologice in aceasta zona, potrivit prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, seful Departamentului Medicina Regenerativa de la Institutul de Medicina Comparata Bucuresti.

Tratamentul difera in functie de tipul infectiei depistat la examenul de laborator. De exemplu, pentru candida se folosesc produse anticandidozice, iar pentru tricofiton este utilizat un agent antimicotic, in functie de antibiograma sau in functie de experientele medicului pe acea forma de infectie. „inainte de a incepe orice tratament focarele de infectie trebuie sterilizate. si aici vorbim despre partener sau despre propria lenjerie. Drept pentru care, vom cauta sa folosim lenjerie intima din fibra de bumbac, care poate fi fiarta si calcata. Pantalonii purtati in perioada cat am fost in suferinta vor fi intorsi pe dos si calcati pentru ca samanta de ciuperca instalata sa fie distrusa si sa nu ne trezim ca ne infectam dupa tratament”, a precizat prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, seful Departamentului Medicina Regenerativa de la Institutul de Medicina Comparata Bucuresti, in cadrul unui interviu acordat Sanatatea TV.