Mezoteliomul malign reprezinta o afectiune pleurala maligna, care apare din cauza pulberelor de azbest. „Este o boala foarte grava, multa vreme evolutia ei este tacuta pana incep sa apara durerile sau pana cand apare exudatul pleural care determina dispneea, imposibilitatea de a respira”, a declarat prof. univ. dr. Ioan Cordos, seful Clinicii de Chirurgie Toracica din cadrul Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, intr-un interviu acordat pentru Sanatatea TV. La aceasta boala sunt predispuse persoanele care lucreaza in constructii cu materiale de azbest, in special barbatii cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani.

Mezoteliomul malign este una dintre cele mai grave afectiuni ale plamanilor. in ciuda eforturilor specialistilor, foarte putine sunt cazurile de pacienti care traiesc multi ani cu aceasta boala. Aparitia mezoteliomului malign este determinata de poluarea generala, precum si de pulberele din substantele care contin siliciu, azbest. De aceea este indicat ca cei care lucreaza in domeniul constructiilor sa poarte o masca de protectie.

Din cauza ratei de supravietuire a pacientului, aproximativ 14 – 18 luni, medicul specialist recomanda in cazul mezoteliomului malign un tratament agresiv. insa cea mai importanta metoda de tratament este interventia chirurgicala, denumita pleuropneumonectomia de vas inchis. Interventia poarta acest nume deoarece prin intermediul acesteia se incearca ca celulele neoplazice mezoteliale ale afectiunii sa nu se raspandeasca, a mai declarat prof. univ. dr. Ioan Cordos, seful Clinicii de Chirurgie Toracica din cadrul Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.