”Finalul de an vine de fiecare data cu dorinte si rezolutii pentru anul urmator, asteptand ca acesta sa ne aduca imbunatatiri, stabilitate si indeplinirea obiectivelor noastre”, a transmis Cristina Petrut, vicepresedinte FADR, psiholog clinician si psihoterapeut, fost membru in board-ul International Diabetes Federation.

Va prezentam mesajul sau integral: 

Finalul de an vine de fiecare data cu dorinte si rezolutii pentru anul urmator, asteptand ca acesta sa ne aduca imbunatatiri, stabilitate si indeplinirea obiectivelor noastre.

Datorita naturii activitatilor noastre ca si militanti pentru persoanele cu diabet din Romania, sistemul de sanatate nu face exceptie din rezolutiile noastre inspre mai bine. Prin urmare, pentru anul 2020 ne dorim ca sistemul de sanatate sa fie unul eficient si indreptat inspre nevoile beneficiarilor sai. Ne dorim un buget care sa acopere solicitarile programelor nationale si o comunicare deschisa cu decidentii politici.

 Daca este sa ne focusam pe patologia diabetului, pe care o reprezentam, ne dorim imbunatatirea programului national de diabet prin accesul la educatia terapeutica continua care reprezinta un pilon esential al managementului diabetului,  eficientizarea procesului de accesare a pompelor de insulina si a sistemelor de monitorizare continua a glicemiei, ajustarea numarului de teste de automonitorizare a glicemiei in raport cu nevoile reale ale persoanelor cu diabet zaharat tip 1 si 2, decontarea tratamentelor si pentru comorbiditatile diabetului zaharat, modelarea programului national la standardele recomandate de ghidurile internationale de diabet din prisma accesului la tratament si servicii, sustinerea unor campanii ample de preventie a diabetului si a complicatiilor acestora, cat si consolidarea relatiei dintre reprezentantii sistemului de sanatate din Romania si cei ai organizatiilor de pacienti.

in ceea ce priveste planurile si strategia Federatiei Asociatiilor de Diabet din Romania pentru 2020, in primul rand, ne dorim sa continuam sa fim activi, sa militam pentru bunastarea persoanelor cu diabet din Romania prin toate mijloacele si resursele disponibile si sa fim aproape de membrii nostri.

Ca si proiecte pentru 2020, ne dorim sa lansam editia a doua a Cartei Albe a Diabetului, sa fim implicati in proiectele de diabet desfasurate la nivel national si international, sa ne centram atentia pe preventia diabetului si a complicatiilor sale, sa continuam si sa dezvoltam proiecte de educatie si suport pentru persoanele cu diabet si sa reluam proiectele prin intermediul carora sa promovam activitatea fizica si stilul de viata sanatos ca si parte integranta a managementului diabetului.

Speram ca anul 2020 sa ne aduca cu un pas mai aproape de realizarea obiectivelor noastre si sa reusim impreuna sa construim acel mediu cat mai aproape de ideal pentru persoanele cu diabet din Romania.