Medicul șef al UPU SMURD Bucureşti, despre creșterea numărului de pacienți COVID transportați

0
269

Medicul șef al UPU SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, a declarat că avem o creștere cu 30% a numărului de pacienți COVID-19 transportați în prezent față de perioada similară din valul al doilea al pandemiei.

” Caracteristica pe care toată lumea trebuie să o înțeleagă este că dacă în valul al doilea, undeva la 50% din pacienți aveau o formă ușoară și puteau sta la domiciliu, acum cu greu dăm drumul la 10% din pacienți. Mai toți pacienții au nevoie de oxigen de ritm mare, avem nevoie nu numai de paturi ci și de echipamente pe care datorită sprijinului DSU le-am avut, dar mai contează și resursa umană (…) care este și ea limitată și dacă ajungem să o forțăm, poate fi pusă în situația de a nu mai face față”, a declarat medicul Bogdan Opriţa, în cadrul unei conferințe, la Ministerul Sănătății.

Potrivit acestuia, o altă caracteristică a acestui val este că „dacă în valul doi aveam un anumit număr de pacienți, acum ne confruntăm cu o creștere de 50% a pacienților de cod verde. Ordinul Ministrului Sănătății stabilește foarte clar că trebuie să îngrijim ambele categorii de pacienți”.

Medicul Şef al UPU SMURD Bucureşti a atenționat că până când nu va exista o colaborare din partea populației, „oricâte măsuri am lua nu vom putea să ieșim la liman. Trebuie să înțelegeți că avem o capacitate limitată, iar la un moment dat s-ar putea să ajungem în situația în care să trebuiască să discutăm despre modul în care îngrijim astfel de pacienți. Acest lucru se întâmplă și în restul țărilor Europei”.

O ședință privind situația paturilor ATI pentru pacienții COVID-19 a avut loc sâmbătă seara, mai mulți manageri de spital participând la o videoconferință cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

În cadrul întâlnirii online, ministrul Voiculescu le-a cerut managerilor prezenți să identifice locuri unde pot fi suplimentate paturile ATI pentru bolnavii COVID-19.

Articolul precedentDr. Andreea Moldovan, despre paturi suplimentare pentru pacienții COVID-19
Articolul următorVoiculescu, solicitare către toate spitalele de a contribui la gestionarea acestui „ultim val”