Medicul cercetător Sylvia Hoișie, ”mama” Polidinului, a decedat

0
226

Medicul cercetător Sylvia Hoișie, care a inventat preparatul imunomodulator Polidin, a decedat, a anunțat, miercuri, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

”Născută la 24 iunie 1927, la Câmpulung-Moldovenesc, medicul cercetător Sylvia Hoișie rămâne în memoria noastră și în istoria medicinei românești, drept inventatoarea Polidinului.
Cunoscută, drept ,,mama” acestui produs unic, marca Institutul Cantacuzino, doamna Sylvia Hoișie și-a dedicat, mai bine de jumătate din viață, activității de cercetare aplicată în domeniul sănătății publice din România”, transmite Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Potrivit sursei citate, ca absolventă a Facultății de Medicină din Iași, specialitatea Igienă, după susținerea examenelor finale, a fost repartizată de către Ministerul Sănătății, la Institutul Cantacuzino din Iași, înființat în anul 1953, ca o secţie a celui de la Bucureşti. Aici l-a avut ca îndrumător pe bacteriologul Petre Condrea, profesor la Facultatea de Medicină din Iaşi şi fost elev al profesorului Ion Cantacuzino, fondatorul Institutului de seruri și vaccinuri ce-i poartă numele.

Inspirați din alte țări, precum, Franţa, Germania, Elveţia şi Polonia, unde se foloseau preparate imunostimulatoare pentru creşterea imunităţii, pentru ca organismul să poată lupta împotriva infecţiilor bacteriene, s-au început cercetările și la noi, atât la Iași, cât și la București, pentru fabricarea unui produs asemănător la care s-au folosit doar ingrediente româneşti.

După 6 ani de muncă, s-a reușit obținerea produsului propus, respectiv Polidinul.

”Munca de producţie a fost grea la început, pentru că nu exista aparatură şi se realiza fiolarea produsului doar manual. Apoi, în anii ’70 s-au folosit maşini de fiolat şi aparatură, astfel că, dacă la început se producea mai puţin, în anii 1998-2000, se produceau cam 15 milioane de fiole pe an”, arată sursa citată.

”Mereu distinsă în gesturi și în cuvinte, plăsmuind mesaje frumoase venite din suflet, ne-a etalat maniera etică în care s-a format, a muncit și trăit, valori transmise prin generații de Profesorul Ion Cantacuzino. Prin realizările sale, doamna doctor Sylvia Hoișie face parte din galeria personalităților care au marcat istoria Institutului Cantacuzino”, a transmis Institutul.

Cercetătorii din cadrul Institutului „Cantacuzino” au în prezent în desfășurare un proiect de cercetare-dezvoltare a unui produs imunomodulator de tip Polidin, urmărindu-se punerea acestuia pe piață cât mai curând, ”astfel ca munca depusă de echipa medicului Sylvia Hoișie să dăinuie, ca un arc peste timp ce îmbrățișează generații întregi sub jurământul lui Hypocrate și dragostea de neam”, mai arată sursa citată.

Articolul precedent25 mai, Ziua Mondială a Tiroidei. Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide
Articolul următorStudiu: Risc de două ori mai mare de a dezvolta probleme respiratorii pentru persoanele care au avut COVID-19