25 mai, Ziua Mondială a Tiroidei. Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide

0
233

Ziua Mondială a Tiroidei este marcată în fiecare an la 25 mai, pentru a aduce în prim-plan informații privind sănătatea și afecțiunile glandei tiroide, dar și provocările cu care se confruntă persoanele care suferă de aceste afecțiuni.

Această zi este promovată din anul 2008 de către Thyroid Federation International. 

Demersul este susținut de societăți medicale din Europa, America Latină, Asia, Canada și Statele Unite.

Cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide sunt: hipertiroidismul (creșterea anormală a activității metabolice a glandei endocrine), hipotiroidismul (scăderea anormală a activității glandei tiroide), tiroiditele (afecțiuni caracterizate prin inflamația de diferite cauze a țesutului glandei endocrine) și cancerul tiroidian.

O meta-analiză publicată în 2014 apreciază pentru Europa o prevalență de 6,71% pentru disfuncțiile nediagnosticate ale glandei tiroide, această cifră reprezentând aproximativ jumătate din totalul afecțiunilor tiroidei. 80% dintre aceste afecțiuni nediagnosticate se află în stadiul subclinic, fiind posibilă depistarea lor doar prin analize de laborator și/sau evaluări imagistice.

O altă meta-analiză efectuată în 2019, care a inclus 20 de studii, a arătat o prevalență de 4,7% a hipotiroidismului total nediagnosticat (subclinic plus clinic) în Europa, cu o prevalență de 0,65% a hipotiroidismului clinic nediagnosticat și 4,11% prevalența hipotiroidismului subclinic nediagnosticat.

În România, în 2016 s-au înregistrat 83.413 cazuri noi de afecțiuni ale glandei tiroide, de două ori mai mult decât în anul 2010. Dintre acestea, 12.577 au fost cazuri noi de hipotiroidie şi 9.575 au fost cazuri noi de hipertiroidie. În 86% din cazuri pacienții au fost femei.

În multe cazuri, simptomele afecțiunilor tiroidiene pot fi confundate cu efectele unui stil de viață dezorganizat, motiv pentru care pacienții întârzie prezentarea la medic.

Semnele problemelor endocrine includ, dar nu sunt limitate la:

  • Fluctuaţii ale greutăţii, constipaţie;
  • Oboseală cronică (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoţită de dureri ale muşchilor, migrene şi probleme ale digestiei);
  • La femei, ciclu menstrual neregulat şi scăderea libidoului;
  • Depresie/ iritabilitate
  • Somnolență/insomnii
  • Palpitații

Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza afecţiuni grave. Atât secreţia scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât şi cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului. De aceea, afecţiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroza) şi duc la mărirea riscului de accident cardiovascular. De asemenea, şi tulburările psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrine.

Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, în faţa traheei şi este esenţială în buna funcţionare a organismului. Aceasta pentru că hormonii tiroidieni influenţează consumul de energie, temperatura corpului şi ritmul bătăilor inimii.

 

 

 

Articolul precedentStudiu: Roșiile modificate genetic ar putea fi o sursă vegană de vitamina D
Articolul următorMedicul cercetător Sylvia Hoișie, ”mama” Polidinului, a decedat