Medicii rezidenți vor încheia un contract cu UMF și un contract de muncă cu unitatea sanitară

0
812

Diplomele de medic specialist vor fi emise de Ministerul Educației, în vederea unei alinieri la standardele internaționale, potrivit proiectului de lege pentru completarea art. 174 din Legea educației naționale nr. 1/2011, adoptat marți de Camera Deputaților.

De asemenea, medicii rezidenți vor încheia, după promovarea examenului de rezidențiat, un contract de studiu cu Universitățile de Medicină și Farmacie și un contract de muncă cu unitatea sanitară în cadrul căreia își vor desfășura activitatea, în baza căruia se va asigura salarizarea de către Ministerul Sănătății, se arată în proiectul de lege pentru completarea art. 174 din Legea educației naționale nr. 1/2011, adoptat marți de Camera Deputaților.

Camera Deputaților a adoptat marți proiectul de lege pentru completarea art. 174 din Legea educației naționale nr. 1/2011, care prevede organizarea rezidențiatului de către Ministerul Educației, în parteneriat cu Ministerul Sănătății.

O altă modificare constă în faptul că diplomele de medic specialist vor fi emise de Ministerul Educației, în vederea unei alinieri la standardele internaționale.

„În urma întrebărilor din partea medicilor rezidenți și a absolvenților care urmează să susțină examenul de rezidențiat, cu privire la conținutul proiectului de lege și al statutului medicului rezident, reprezentanții Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți și ai Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România, au luat legătura cu inițiatorii proiectului pentru a clarifica aceste aspecte. De asemenea, menționăm faptul că în perioada preliminară adoptării proiectului, am comunicat factorilor decizionali implicați importanța menținerii statutului de salariat al medicului rezident, precum și dorința absolvenților de a se menține formatul centralizat al examenului de rezidențiat”, se arată într-un comunicat al Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți.

Referitor la formatul examenului de rezidențiat, reprezentanții Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți au precizat că în urma adoptării actualului proiect de lege, nu s-au făcut modificări față de modul de organizare al examenului, acesta urmând a se desfășura în continuare într-o manieră centralizată, în colaborare între cele două ministere.

Articolul precedentBugetul Ministerului Sănătății, suplimentat cu 30 de milioane de lei
Articolul următorProf. dr. Simona Vlădăreanu: Contactul mamei cu nou-născutul prematur va facilita o evoluție mai bună