Medicii de familie spera sa epuizeze stocurile de vaccin gripal pana la finalul anului

0
29

Primele cazuri de gripa in sezonul actual au aparut mai devreme ca in anii trecuti, dar si perceptia populatiei in ceea ce priveste vaccinarea este la un nivel mult mai ridicat, anunta coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina de Familie. Dr. Gindrovel Dumitra spune ca numarul cererilor pentru dozele de vaccin este unul foarte mare si ca stocurile ar putea fi epuizate pana la finalul anului.  

„Este unul dintre anii in care perceptia populatiei este cea mai ridicata in ceea ce priveste necesitatea vaccinarii gripale. Acesta este unul dintre anii in care, daca ma uit in telefonul meu, gasesc in fiecare zi patru sau cinci mesaje in care sunt intrebat cand vine vaccinul. Este un lucru imbucurator faptul ca inca ne aflam in noiembrie, cand inca putem sa obtinem beneficiul maxim daca administram pacientilor vaccinul in acest moment. Sper ca toate dozele comandate de Ministerul Sanatatii sa ajunga cat mai repede la medicii de familie astfel incat pana de sarbatori sa epuizam stocurile de vaccin”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra pentru Sanatatea Press Group.

Medicul a explicat ca exista si alte indicii care arata ca imunizarea va atinge un prag ridicat.

„Au fost disponibile 200.000 de doze de vaccin gripal tetravalent pe piata libera, care s-au epuizat pana pe data de 15 octombrie. in anii precedenti, numarul acestora era mai mic pe piata libera si nu se epuiza nici pana in ianuarie. Acesta este un indicator clar in ceea ce priveste nivelul de incredere al populatiei in vaccinul gripal”, a completat dr. Dumitra.

Cresterea cererii pentru vaccinuri vine in conditiile in care, in sezonul trecut, in Romania s-au inregistrat 199 de decese provocate de gripa. Acesta a fost si motivul pentru care Ministerul Sanatatii a achizitionat un numar mai mare de doze de vaccin pentru acest sezon, 1,5 milioane. Dr. Gindrovel Dumitra atrage insa atentia ca, chiar si in aceste conditii, stocul nu este la nivelul cerintelor internationale.

„Chiar si aceste 1.500.000 de doze, 1,8 milioane cu cele de pe piata libera, din punctul meu de vedere reprezinta putin pentru cat ar fi necesar in Romania. Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii sunt ca sa vaccinam 75 la suta din grupele la risc. Estimam ca necesarul de doze, in acord cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ar fi de patru milioane. Deci nu suntem nici macar la jumatate”, a incheiat medicul.

 

Situatia gripei in Romania

 

Potrivit celor mai recente date transmise de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in saptamana 21.10.2019 – 27.10.2019, au fost raportate la nivel national 21 cazuri de gripa clinica, numar de cinci ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, atunci cand au fost inregistrate 4 cazuri.

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 92.414, comparabil cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (92.136 de cazuri) si cu 11.2% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (83.076 de cazuri).

Pana la data de 27.10.2019, au fost vaccinate antigripal 294.335 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

Articolul precedentAsociatia Help Autism: Șansele copiilor cu TSA care locuiesc in mediul rural de a accesa servicii de abilitare/reabilitate, reduse drastic
Articolul următorDe ce este important sa ne vaccinam antigripal anual? Dr. Alexis Cochino, presedintele Asociatiei de Proimunizare, explica