Medicii au inceput din data de 2 iulie 2012 sa elibereze retetele in format electronic. Iar asta dupa ce Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a introdus acest sistem cu scopul unei mai bune gestionari a banilor din sistemul de sanatate si de a elimina frauda.

Desi sunt de acord cu retetele electronice, totusi medicii de familie nu au cazut de acord si in ceea ce priveste implementarea noii modalitati de prescriere a retetelor catre pacienti. Iar asta cu atat mai mult cu cat s-ar putea crea grave neajunsuri in acordarea asistentei medicale.

in ceea ce priveste Colegiul Medicilor din Romania, reprezentantii institutiei nu sunt de acord cu introducerea obligatorie a retetei electronice. Pentru spitelele si cabinetele cu venituri reduse, reteta electronica ar insemna o cheltuiala ce va fi in detrimentul pacientilor, de fonduri putand beneficia acestia prin cresterea calitatii serviciilor medicale. Astfel, cheltuielile privind functionarea si implementarea retetei electronice ar trebui suportate de organizatorii de sanatate si nu de cabinetele medicale si unitatile sanitare, potrivit reprezentantilor CMR.

in acest context, Colegiul Medicilor din Romania a solicitat Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa renunte la obligativitatea prescriptiei electronice.