Medicii, asaltati de romanii din strainatate interesati de aspectul lor

0
166

Medicii din judetul Iasi sunt nevoiti sa lucreze peste programul stabilit, din cauza solicitarilor venite din partea romanilor plecati la munca in strainatate.

Iesenii care muncesc in Italia sau Spania s-au intors acasa pentru a-si revedea rudele, dar si pentru a face investigatii medicale la tarife de pana la 10 ori mai mici decat in tarile in care lucreaza.

Din cauza numarului mare de solicitari, medicii au fost nevoiti sa isi reprogrameze sau chiar sa isi anuleze concediile de odihna.
Daca in anii anteriori cele mai frecventate cabinete erau cele ale oftalmologilor si stomatologilor, anul acesta au inceput sa fie cautati si chirurgii si plasticienii.

Prof. univ. Danut Costin, oftalmolog la Spitalul de Neurochirurgie Iasi, sustine ca aglomeratia din fata cabinetelor medicale se explica prin tarifele mult mai mici practicate de doctorii romani in comparatie cu preturile impuse de cei din tari ale Uniunii Europene.

„Cele mai solicitate sunt consultatiile complete, care constau in tratamente speciale, ochelarii sau lentilele de contact. Pretul unei consultatii variaza, in functie de pregatirea medicului si dotarea tehnica a cabinetului, intre 20 si 40 de lei. Chiar si ochelarii sunt mai ieftini. La noi, poti achizitiona o pereche de ochelari si cu mai putin de 50 de euro, in timp ce in Italia, de exemplu, costa cel putin 500 de euro”, a declarat prof. univ. dr. Danut Costin.

Aglomerati, in aceasta perioada, sunt si stomatologii.

Dentistul Cristian Munteanu sustine ca a trebuit sa renunte la propria vacanta de vara din cauza programarilor facute in urma cu doua luni, pentru luna august, de diverse persoane care au vrut sa fie sigure ca rudele lor plecate la munca in strainatate vor pleca, la sfarsitul concediului, cu un zambet frumos.

„Multi vor sa isi rezolve problemele dentare, altii insa doresc sa facem proceduri de albire a danturii sau aplicare a bijuteriilor dentare. Am avut foarte multe cereri venite de la persoane care lucreaza in Italia pentru montarea de cristale sau bijuterii din aur de 24 de karate. Interventia este nedureroasa si poate dura cel mult 20 de minute”, a spus dr. Munteanu.

Altii, sustine stomatologul Alina Butunoi, vor sa verifice starea sanatatii dintilor copiilor lor, fapt care implica tratarea cariilor, plombarea dintilor, iar acolo unde este cazul proteze provizorii pentru indreptarea dintilor.

Cabinetele medicilor esteticieni au inceput sa fie si ele frecventate de persoanele plecate la munca in strainatate care au venit in tara pentru a-si petrece concediul de odihna.

Camelia Tamas, medic la Clinica de chirugie plastica si reparatorie, afirma, la randul sau, ca in ultimele doua luni s-au efectuat aproximativ 40 de interventii de marire a sanilor.

Costurile intr-o clinica privata din Iasi, sustine dr. Teodor Motruc, variaza intre 2.000 si 4.500 de euro, in functie de marimea protezelor, dar si de producator. De asemenea, exista diferente intre protezele mamare si implanturile cu silicoane.

Alte solicitari venite din partea romancelor plecate la munca in strainatate au vizat efectuarea de rinoplastii, lipoaspiratii, abdomenoplastii, dar si interventii de corectare a ridurilor.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentLista alimentelor interzise in scoli, publicata pe site-ul Ministerului Sanatatii
Articolul următorParticularitati de evolutie in Diabetul Zaharat de tip I la sugar si copilul mic