Medici: Afinitatea pentru gustul dulce trebuie gestionata cu grija

0
218

Medicii specialisti trag un semnal de alarma asupra preferintei tot mai mare a oamenilor de a consuma alimente dulci. insa afinitatea pentru gustul dulce trebuie gestionata cu grija, adica toate alimentele si bauturile pe care le consumam sa faca parte dintr-un stil de viata sanatos, dublat de o activitate fizica regulata.

Oamenii de stiinta considera ca preferinta noastra pentru dulce este un mecanism de supravietuire evolutiv, asigurand acceptarea laptelui matern, care are un gust usor dulceag, provenit de la lactoza, carbohidratul primar din acest tip de lapte. Afinitatea pentru dulce se manifesta, deci, inca din prima zi de viata. Fiind mai atragator, gustul dulce este adesea utilizat pentru a introduce alimente noi in dieta copiilor, care invata mai usor sa accepte gusturi noi cand acestea sunt asociate gustului dulce sau nutrientilor bogati in energie, precum amidonul.

Conform specialistilor, apetitul pentru dulce continua pe perioada copilariei si adolescentei si descreste treptat in perioada adulta. Acest aspect poate fi explicat prin faptul ca volumul de energie necesar copiilor este mai mare decat cel al adultilor, astfel ca afinitatea pentru dulce este un indicator al cresterii biologice. Totusi, preferinta pentru gustul dulce nu dispare niciodata, ramanand chiar si la varste inaintate o motivatie de a consuma dulciuri.

Copiii prefera alimentele bogate in energie in detrimentul celor cu mai putine calorii, deoarece dulcele semnaleaza si prezenta caloriilor, o importanta contributie fizica pentru copilul activ, aflat in crestere. Pentru ca alimentele cu un continut mai mic de energie sa fie apreciate, acestea ar trebui sa fie dulci.

Din pacate, insa, prevalenta ridicata a obezitatii in randul copiilor si adultilor atrage atentia asupra importantei echilibrului dintre aportul de calorii si energia consumata. in timp ce reducerea densitatii energetice a alimentelor poate fi o solutie pentru prevenirea obezitatii, o dieta cu un continut energetic redus poate avea o atractie senzoriala mai mica pentru consumator. Industria alimentara moderna a reusit sa ofere alimente si bauturi gustoase, dar cu densitate calorica redusa, iar in acest sens unele dintre cele mai relevante exemple sunt indulcitorii hipocalorici. Acestia sunt folositi in alimente si bauturi pastrand gustul dulce, desi pot reduce la zero continutul caloric. Utilizati pentru a reduce numarul caloriilor, indulcitorii hipocalorici pot actiona ca un ajutor in reducerea si mentinerea greutatii.

Aceste informatii au fost prezentate in cadrul evenimentului „Nutritie, Sanatate, Longevitate”, manifestare dedicata informarii medicilor de familie cu privire la promovarea unei alimentatii echilibrate.

Articolul precedentInlocuirea unui snack cu iaurt reduce considerabil riscul de diabet
Articolul următorProf. univ. dr. Amorin Popa: Aparitia diabetului zaharat la copii tine si de genetica familiei