Medic endocrinolog, despre posibilele cauze și tratamentul osteoporozei

0
163

Vârsta de peste 50 ani, instalarea menopauzei, greutatea corporală redusă, boli endocrine, boli autoimune, cancere, diverse medicamente, alimentația deficitară, combinată cu inactivitatea fizică, fumatul sau alcoolismul se numără printre posibilele cauze ce duc la instalarea osteoporozei, potrivit dr. Bianca Valentina Moja, medic specialist endocrinolog la Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” Brașov.

Aceasta a atenționat că osteoporoza este o boală degenerativă gravă, care poate transforma un om normal, sănătos, într-un om dependent de ajutor, de pe-o zi pe alta.

Potrivit specialistului, pentru confirmarea diagnosticului de osteoporoză, după istoricul medical riguros și examinarea fizică, se efectuează densitometria osoasă cu raze X cu energie duală (DEXA) la nivelul coloanei vertebrale, sold și încheietura pumnului. Se pot efectua și o serie de teste sangvine și de urină, precum și radiografii.

Referitor la tratament, dr. Bianca Valentina Moja a spus că tratamentul specific urmărește prevenirea pierderii de masă osoasă, creșterea aportului de calciu și vitamina D, precum și schimbarea stilului de viață.

“Experiența profesională mi-a demostrat că osteoporoza poate fi prevenită prin alimentație corectă și exerciții fizice regulate. Astfel, promovez în rândul pacienților mei, în primul rând, abordarea unui stil de viață sănătos, prin: mișcare fizică de rezistență (urcatul scărilor, în limita toleranței fizice, antrenamente cu greutăți, genuflexiuni, mers în ritm alert), scăderea în greutate, renunțarea la fumat, reducerea drastică a consumului de alcool și băuturi carbogazoase dulci, alimentație adecvată cu aport suficient de calciu (doza zilnică de calciu este între 800- 1200 mg), suplimentare cu preparate de vitamina D: expunere la soare 15 minute/zi), iar în sezonul rece, necesarul de vitamina D poate fi adus din alimentatie: ouă, pește gras, lapte; consumul ridicat de fructe și legume”, după cum a explicat medicul specialist endocrinolog de la Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” Brașov

Potrivit aceluiași medic, la nivel mondial, riscul de fractură, ca urmare a osteoporozei, este de circa 17% la femei și 6% la bărbați, însă incidența fracturilor de șold crește exponențial la persoanele cu vârsta de peste 75 de ani.

Explicațiile au fost oferite în contextul Zilei Mondiale a Osteoporozei, marcată pe data de 20 octombrie.

 

Articolul precedentBucureşti şi judeţul Alba, cea mai mare incidenţă cumulată a cazurilor de infectare
Articolul următorCamera Deputaților a adoptat Legea privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului