Medic de familie: Certificatul medical prenupțial, generator de „o tonă de nervi” pentru cupluri

0
102

Dr. Raluca Zoițanu, medic de familie, a afirmat, în legătură cu eliberarea certificatului medical prenupțial că documentul este „absolut inutil, generator de o tonă de nervi, drumuri şi cheltuieli pentru cuplul ce vrea să se căsătorească” și sursă de bani pentru laboratoare şi cabinetele medicale.

Dr. Raluca Zoițanu a precizat că eliberarea unui certificat medical prenupțial echivalează, ca venit al cabinetului, cu patru consultații decontate de casa de asigurări.

„Un alt document absolut inutil, generator de o tonă de nervi, drumuri şi cheltuieli pentru cuplul care vrea să se căsătorească. Este şi o sursă de bani pentru laboratoare şi cabinetele medicale. Inclusiv pentru al meu. Eliberarea unui certificat echivalează, ca venit al cabinetului, cu patru consultații decontate de casa de asigurări. Dar nici că îmi pare rău dacă dispare. Tăiem hârtiile inutile şi nu mai tăiem copaci!”, a scris dr. Raluca Zoițanu, într-o postare pe Facebook.

Afirmația vine în contextul în care trei parlamentari USR PLUS au depus recent o inițiativă legislative care vizează modificarea art. 25 din Codul Civil, menită să reducă, prin scoaterea certificatului medical prenupțial, numărul de documente pe care cuplurile trebuie să le pregătească când se prezintă la starea civilă.

Propunerea parlamentarilor USR PLUS de eliminarea acestui certificate se bazează pe faptul că România a rămas singurul stat din UE care mai cere asemenea documente la căsătorie.

Eliminarea acestui certificat medical prenupțial va degreva activitatea consulatelor și va debirocratiza procedura de căsătorie, potrivit inițiatorilor proiectului legislativ.

“Pentru românii din Diaspora este un chin să obțină acest certificat. Întâi și întâi, trebuie să îl obțină în limba statului-gazdă, apoi au la dispoziție 14 zile lucrătoare să îl traducă la consulat în limba română. Iar cozile la consulate pentru orice durează luni de zile. Programările trebuie făcute minuțios si cu foarte mare precizie pentru a putea fi rezolvate traducerile și legalizările in timp util. Acest proiect ne-a fost cerut chiar de românii din comunitățile din străinătate și ca urmare l-am depus împreună cu colegii mei deputați USR PLUS de Diaspora în Parlament”, a declarat Radu Mihail, liderul grupului USR PLUS din Senat.

La rândul său, deputata Simina Tulbure a afirmat că “acest certificat medical prenuptial este un document care se eliberează în urma unor teste medicale care arată dacă viitorii soți sunt bolnavi sau nu de HIV/SIDA, sifilis sau TB. Testul de sifilis de exemplu a fost introdus în SUA în anii ’30, in contextul izbucnirii unei epidemii. Acum, la 90 de ani distanță, medicina a evoluat, sistemele de tratare si prevenție au evoluat și ele si numărul cazurilor a scăzut vertiginos. Însă, deși numărul bolnavilor este foarte mic, legislația națională nu a fost modificata sau schimbată. Asa se face că România a rămas singurul stat din UE care încă cere în mod obligatoriu această testare în vederea căsătoriei”.

Totodată, “eliminarea acestui certificat înseamnă ușurarea semnificativă a procesului căsătoriei, în special pentru cei din Diaspora care pe lângă obținerea lor, mai trebuie să le și traducă și legalizeze. E o măsură dorită de românii din străinătate, am avut multe discuții cu comunitatea din Spania pe subiect. Sperăm să fie trimis la comisiile competente cât mai rapid și să fie adoptat până de sărbători” a declarat deputatul Iulian Lorincz.

Articolul precedentEMA decide la începutul lunii octombrie în ceea ce privește a treia doză de vaccin anti-COVID de la Pfizer
Articolul următorSCJU Arad: Fiecare angajat care nu este vaccinat va fi testat cu test de tip antigenic, la trei zile