EMA decide la începutul lunii octombrie în ceea ce privește a treia doză de vaccin anti-COVID de la Pfizer

0
80

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) este așteptată să ia o decizie la începutul lunii octombrie cu privire la posibila utilizare a unei doze de rapel a vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech.

Aceasta va fi prima decizie a autorității de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană (UE) cu privire la rapeluri, scrie Reuters.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a autorizat miercuri o a treia doză de Pfizer pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste această vârstă, dar și pentru persoanele cu risc crescut de boală severă.

”Decizia EMA cu privire la a treia doză de Pfizer este așteptată pentru începutul lunii octombrie”, scrie Reuters citând o sursă a cărei identitate nua fost făcută publică.

EMA a declarat pe 6 septembrie că a început evaluarea datelor transmise de Pfizer și BioNTech pentru o doză de rapel care trebuie administrată la șase luni după a doua doză la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste această vârstă.

De asemenea, se așteaptă ca șic ompania Moderna să transmită către EMA, în această lună, date cu privire la doza de rapel, potrivit unui document al UE, mai informează Reuters.

Într-o opinie emisă la începutul lunii septembrie și republicată de EMA, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a spus că nu este nevoie urgentă de a administra doze de rapel persoanelor complet vaccinate din populația generală.

Dar a menționat că dozele suplimentare ar trebui deja luate în considerare pentru persoanele cu sistem imunitar grav slăbit.

Multe state ale UE au decis deja să administreze o doză de rapel.

UE a semnat trei acorduri cu Pfizer și BioNTech pentru un total de 2,4 miliarde de doze. Ultimul contract acoperă furnizarea a cel puțin 900 de milioane de doze.

Peste 70% din populația adultă a UE a fost deja complet vaccinată.

Articolul precedentLa cât timp după vaccinare se poate dona sânge
Articolul următorMedic de familie: Certificatul medical prenupțial, generator de „o tonă de nervi” pentru cupluri