Medic Camelia Berghea: Astmul, cea mai frecventă boală cronică la copii

0
101

Șef Lucr. Dr. Camelia Berghea, medic alergolog la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „MS Curie”, a declarat că astmul este cea mai frecventă boală cronică la copii, iar în ceea ce privește componenta de alergie, 80-90% dintre copiii cu astm au astm alergic. În ceea ce privește adulții, doar 60% dintre cei care suferă de astm au astm alergic.

Dr. Camelia Berghea a spus că recunoașterea acestei componente alergice este foarte importantă pentru a putea asigura managementul corect al unui astfel de caz.

La copii, sunt probleme legate de diagnosticul astmului, pentru că nu întotdeauna este ușor de stabilit, de multe ori au simptome similare astmului în alte afecțiuni, iar uneori, diagnosticul este posibil după mai mult timp de evoluție, a mai spus Berghea.

Ad in title

“ Adumăm factorii aceia care sunt încadrați într-un index de predicție care ne ajută să spunem în ce măsură micul nostru pacient are sau nu astm. În acest index, foarte greu atârnă componeta de alergie. Șansele ca ceea ce înseamnă respirație dificilă să fie astm sunt mai mari dacă simptomele sunt frecvente și dacă apar la un pacient alergic ”, a explicat Camelia Berghea.

Explicațiile au fost oferite în cadrul conferinței online „ASTMUL și HIPERTENSIUNEA PULMONARĂ: două afecțiuni, mai multe fațete”. Evenimentul este realizat de Asociația pentru Educație în Boli Respiratorii în contextul Zilei Mondiale a Hipertensiunii Pulmonare. Astăzi ar fi trebuit ca Global Initiative for Asthma să marcheze și Ziua Mondială a Astmului, dar promovarea acestei zile a fost amânată de GINA din cauza contextului epidemiologic actual.

Articolul precedentNemeș (Societatea Română de Pneumologie): Astmul nu trebuie să sperie pe nimeni
Articolul următorDr. Tudor Constantinescu, despre diferențele dintre astm și hipertensiunea pulmonară