EXCLUSIV Medic alergolog: Un nou val de alergii ia amploare

0
1024

Dacă până acum s-a discutat de primul val sau al doilea val atunci când vorbeam de infectările cu noul coronavirus, acum putem atribui această expresie și alergiilor. Fiind pe un trend ascendent, numărul persoanelor alergice a crescut în ultima perioadă nu doar la nivel național ci și global. Este semnalul de alarmă tras de prof. univ. dr. Diana Deleanu, medic alergolog, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Sănătatea.TV și Ro Health Review.

“În general alergiile sunt din ce în ce mai frecvente, iar numărul persoanelor cu manifestări alergice este în creștere și este o creștere globală. (…) Inițial s-a vorbit de primul val de alergie pentru bolile respiratorii, iar acum suntem pe așa numitul al doilea val de creștere a alergiilor alimentare”, a spus specialistul.

În ceea ce privește cauzele din spatele acestei creșteri a numărului de persoane alergice, medicul alergolog afirmă că există mai multe supoziții. Unele au fost deja confirmate, altele sunt în curs de confirmare, iar ipoteza igienei ar fi unul dintre motive.

Prof. univ. dr. Diana Deleanu, a explicat în ce constă acest fenomen :“Noi trăim într-o civilizație extrem de curată, cu foarte multe elemente care duc la igienizarea ei, cu sisteme de canalizare performante, motiv pentru care organismul nostru nu mai ia contact cu anumite substanțe din mediu, nu mai este educat, nu mai este învățat să răspundă corespunzator. Astfel, își deviază funcția către aceste forme de îmbolnăvire, respectiv către alergii.”

Un alt motiv, potrivit medicului alergolog, ar fi moștenirea genetică. Dacă provenim dintr-o familie unde există persoane alergice, este foarte probabil să moștenim și noi o predispoziție în acest sens. De asemenea, expunerea copiilor încă de la naștere la diverși factori din mediu poate influența apariția alergiilor, stilul nostru de viață, alimentația și comportamentul pe care îl adoptăm sunt factori declanșatori ai bolii alergice.

Despre prevenție, prof. univ. dr. Diana Deleanu explică faptul că aceasta se poate face la diverse niveluri. “Avem așa numita prevenție primară. Prin aceasta administrăm cantități mici constante de o substanță cu risc alergenic la un copil, chiar sugar pentru a reduce alergia. Dacă copilul este deja sensibilizat și are manifestări, apare prevenția secundară. Prevenția secundară înseamnă că se aplică anumite măsuri la persoana care este deja bolnavă. Dacă se știe că cineva este bolnav și are deja o sensibilizare, practic se evită acea situație în care e pus în contact cu alergenul. (…) Apoi avem prevenția terțiară. Adică, iarași se evită expunerea la alergeni cu o serie de măsuri terapeutice printre care este și terapia specifică pentru alergii, respectiv (…) imunoterapia cu alergeni care de fapt creste toleranța individului la alergenul respectiv”, a precizat prof. dr. Deleanu.

Persoanelor alergice, specialistul le recomandă să meargă cel puțin o dată pe an la medic pentru a avea parte de un consult de specialitate și să nu apeleze la “doctor Google”, pentru că doar astfel pot face un tratament corect corespunzător afecțiunii de care suferă.

Articolul precedentPacient în vârstă de 55 de ani, în stare gravă, după ce a luat paracetamol şi metamizol sodic timp de un an.
Articolul următorCNAS: Numărul de paturi contractate în spitale private nu poate creşte  mai mult de 10%