Mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în blocul comunitar va fi extins

0
291

Uniunea Europeană intenţionează să extindă până la finalul lunii iunie mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în statele membre, au declarat joi două surse europene pentru Reuters, măsură care ar putea spori tensiunile cu ţările terţe care se bazează pe vaccinurile produse în interiorul blocului comunitar.

La 29 ianuarie, Comisia Europeană a adoptat un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în statele UE, pentru a preveni ieşirea din blocul comunitar a unor cantităţi de vaccin care, în virtutea contractelor încheiate cu companiile farmaceutice, sunt destinate statelor membre.

Executivul comunitar a luat această decizie în urma unei dispute cu compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca.

Mecanismul ar urma să expire la finalul lunii martie, dar Comisia Europeană doreşte prelungirea lui până la 30 iunie, potrivit surselor europene citate, relatează Agerpres.

”Comisia va propune extinderea până la finalul lui iunie. Şi a fost primită de statele membre cu aprobare, nu neapărat cu entuziasm, dar există o senzaţie că încă avem nevoie de acest mecanism”, a declarat un diplomat european.

O altă oficialitate UE a adăugat că la reuniunea săptămânală de miercuri a Comitetului reprezentanţilor permanenţi (COREPER, format din ambasadorii ţărilor membre pe lângă UE) numeroase state au sprijinit măsura, inclusiv Germania şi Franţa.

Articolul precedentUniunea Europeană s-a folosit pentru prima dată de interdicţia de export de vaccinuri împotriva COVID-19
Articolul următorAu fost publicate toate datele legate de testarea COVID-19 pe județe și incidența în fiecare localitate