Maternitatile din Covasna si Harghita au fost dotate cu echipamente in valoare 15.500 de euro

0
254

Maternitatile din Covasna si Harghita au fost dotate cu echipamente in valoare de 15.500 de euro, in cadrul campaniei „Grija pentru Copii”, derulata de Organizatia Salvati Copiii Romania, potrivit unui comunicat de presa primit de redactia www.SanatateaTv.ro.

Astfel maternitatea din Sfantu Gheorghe a fost dotata cu un incubator de ultima generatie in valoare de 7.500 de euro, iar sectia de neonatologie din cadrul Spitalului de Urgenta din Miercurea-Ciuc a fost echipata cu o lampa fototerapie si un bilirubinometru, cu o valoare de 8.000 euro.

in 2014, in sectia de neonatologie a Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfantul Gheorghe s-au nascut 1.002 bebelusi, din care 96 prematur, acestia necesitand ingrijire speciala in sectiile de terapie intensiva neonatala.

„Incubatoarele reprezinta a«coloana vertebralaa» a oricarei maternitati. Cu ajutorul lor, monitorizam temperatura, greutatea si starea de sanatate a bebelusilor, iar acestia se bucura de un mediu sigur, cald, in care se pot dezvolta ca orice copil nascut la termen. Multumim organizatiei SalvatiCopiii ca s-a gandit la noi si ne-a inclus in programul national de reducere a mortalitatii infantile”, explica Andras-Nagy Robert, Managerul Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Fogolyán Kristóf”.

si in 2015, Romania se mentine pe primul loc in clasamentul nefericit al mortalitatii infantile la nivelul intregii Uniuni Europene, cu o rata de 8,5 la 1.000 de nou nascuti vii, fata de media europeana de 3,9 la mie. Potrivit estimarilor Salvati Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame si copii si echiparea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante. De altfel, in judetul Covasna, rata mortalitatii infantile a depasit media nationala in 2013, ajungand la un nivel de 10,9a€°.

„De trei ani depunem eforturi constant sa atragem atentia asupra acestei tragedii care se desfasoara sub ochii nostri: ingrijirea precara a copiilor nascuti inainte de termen, ceea ce duce, an de an, la mentinerea acestor statistici triste. Apelam din nou la publicul larg sa ni se alature in acest demers, fie prin redirectionarea formularelor 2% catre organizatia noastra, fie trimitand mesaje la numarul 8833, fie prin donatii directe”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedintele Executiv al Salvati Copiii.

Articolul precedentProf.dr. Andrew Boulton, invitat de onoare al UMF Iuliu Hatieganu si al Societatii de Neuropatie Diabetica, la Cluj-Napoca
Articolul următorFundatia „Viata fara hipertensiune” se lanseaza astazi 18 februarie 2015