Managerul SUUB: Peste 3.000 de porții de mâncare, preparate zilnic în blocul alimentar. Acestea sunt împărțite în 20 de regimuri specifice fiecărei patologii

  0
  301

  În blocul alimentar al Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) sunt pregătite zilnic peste 3.000 de porții de mâncare pentru pacienții internați. “Cele peste o mie de porții la o masă sunt împărțite în aproximativ 20 de regimuri specifice fiecărei patologii”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București.

  “Un anumit tip de alimente mănâncă, spre exemplu, o femie însărcinată, alta mînâncă o lăuză, alt meniu îl are o femeie care are o patologie ginecologică, altceva are o femie care alăptează. V-am dat exemplul unei singure secții în care avem cel puțin cinci tipuri de meniu. Unul este meniul unui pacient aflat în etapa pre-operatorie, altul este meniul unui pacient aflat în etapa postoperatoire. A asigura necesarul caloric, componența corectă într-un meniu între lipide, glucide și proteine, nu este un lucru deloc ușor de realizat într-un spital public. Practic, spitalul nu este un restaurant, în sensul propriu al cuvântului. Aici vorbim despre o alimentație echilibrată, iar efectul final, adică alimentația fiecărui pacient în parte, trebuie să aibă, pe lângă calitate, și un aspect care să fie atractiv”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu.

  Spitalul Universitar de Urgență are 1.100 de paturi și un grad de ocupare de 100% aproape zilnică. “Asta înseamnă trei mese pe zi, adică peste 3.000 de porții de mâncare zilnic”, a subliniat managerul unității medicale.

  “Sunt 20 de oameni, care asigură un serviciu aproape non-stop într-un bloc alimentar într-un spital, oameni care au salarii de 2.000-3.000 de lei pe lună, care au o pregătire specifică, fie că sunt bucătari, dieteticieni, asistente dieteticiene. Sigur, nu este tentant să vii să fii bucătar într-un spital, dacă am compara cu orice altă instituție de sănătate publică. Sigur că este dificil, nu este ușor, sunt 3.000 de porții de mâncare gătite în fiecare zi”, a explicat prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu.

  Ministerul Sănătăţii a anunțat lansarea programului „Hrană bună şi sigură pentru pacienţi”, care prevede reabilitarea blocurilor alimentare la spitale, acolo unde există şi dotarea acestora.

  Un astfel de proiect a fost deja implementat la Spitalul Universitar de Urgență București, cu ajutorul unor donații.

  “Orice instituție sanitară are nevoie de bani pentru infrastructura blocului alimentar, dar mai ales pentru echipamente, pentru că automatizarea este un lucru important în a facilita anumte fluxuri tehnologice”, a precizat prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu.

  Managerul SUUB a subliniat că este mult mai eficient să se gătească mâncarea pacienţilor cu o bucătărie proprie decât să se folosească un serviciu de catering.

  “Și noi eram în 2010 exact în zona externalizării serviciului de alimentație din spital, întrucât spitalul se afla în consolidare. (…) Lucrurile s-au schimbat atunci și printr-o investiție a Ministerului Sănătății, serviciul a fost readus în spital. Practic, noi am internalizat, dacă pot spune așa, un serviciu care fusese externalizat și s-a dotat o bucătărie cu echipamente, care a reprezentat la acel moment un lucru important. am reînceput, practic, să gătim hrana pacienților aici”, a afirmat managerul SUUB.

  În acest an, blocul alimentar al unității medicale a intrat în reabilitare, investiția fiind de 150.000 de euro din fonduri private.

  “În aceste 4-5 luni în care blocul alimentar a fost închis, aveam două posibilități: să continuăm să gătim la noi, dar altfel, sau să achiziționăm servicii de catering. Nu am ales a doua variantă pentru că, pe lângă alocația de hrană, aș vrea să fie foarte bine înțeles că recipientel în care se servește mâncarea – cele de unică folosință – reprezintă o investiție a spitalului. Adică, din alocația de hrană se achiziționează alimentele strict necesare preparării hranei. Am ales să economisim un milion de lei pe lună și am gătit tot la Spitalul Universitar, în acea bucătărie mobilă de campanie, care aparține Crucii Roșii. Am scutitit, astfel, cinci milioane de lei care erau costuri adăugate serviciului de catering, bani care au fost investiți în medicamente”, a explicat prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu.

  Managerul SUUB a precizat că în aproximativ două săptămâni blocul alimentar reabilitat al unității medicale va fi funcțional.

  Articolul precedent„Hrană bună şi sigură pentru pacienţi”, program pentru îmbunătățirea calității hranei în spitale, lansat de Ministerul Sănătății
  Articolul următorMinistrul Sănătății: Nu vrem să închidem spitale. Oamenii au nevoie de servicii medicale de bună calitate, care să fie accesibile