Majoritatea copiilor prescolari din Romania au o alimentatie nesanatoasa

0
256

Aproximativ 54% dintre copiii din Romania au un aport alimentar hipercaloric si se confrunta, in schimb, cu deficiente nutritionale grave, in special de calciu, vitamina D si fier. Datele statistice au fost relevate de studiul MAMM (Masurarea Aportului de Macro si Micro Nurienti la copiii prescolari), initiat si sponsorizat de Danone Romania. Studiul MAMM a fost realizat sub indrumarea Prof. Dr. Andrei Achimas, Prorectorul UMF „Iuliu Hateganu” din Cluj Napoca si avut ca obiectiv principal inregistrarea aportului alimentar integral, la copiii intre 3 si 6 ani, din Romania. Studiul MAMM a beneficiat de sustinerea Societatii Romane de Nutritie, al Societatii Romane de Pediatrie si al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Dr. Alfred Rusescu”.

Conform studiului, majoritatea copiilor intre 3-6 ani au carente alimentare, ceea ce le poate afecta grav sanatatea pe termen lung. Aproximativ 93% dintre copii au deficiente alimentare de calciu, 99,7% (aproape toate cazurile studiate) au deficiente de vitamina D si estimativ 40% dintre copii au un aport insuficient de fier.

Doza zilnica recomandata de calciu este de 800mg/zi si 200 UI de vitamina D. Vitamina D este esentiala pentru fixarea calciului in organism. Scheletul unui copil se reinnoieste in proportie de pana la 100% intr-un an, comparativ cu doar 10 procente la adulti. Daca in timpul acestui proces de reinnoire a scheletului osos nu se aduce un aport adecvat de calciu, care sa sustina formarea osoasa, pot aparea repercusiuni pe termen lung. De asemenea, un aport insuficient de fier poate determina aparitia anemiei feriprive la copii.

Medicii nutritionisti si pediatri recomanda consumul zilnic al mai multor portii din principalele categorii de alimente. Potrivit studiului, mai putin de 20% dintre copii mananca fructe si legume zilnic, si doar 27% dintre acestia consuma lapte in fiecare zi. De asemenea, cerealele integrale se afla in meniul zilnic a doar 12% dintre copii, in timp ce mezelurile sunt consumate de catre 23% dintre acestia. Prof. Dr. Adrian Georgescu, directorul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului subliniaza importanta consumului produselor lactate si infirma zvonurile privind efectele nocive pe care consumul laptelui l-ar putea avea asupra organismului copilului.

Conform rezultatelor studiului MAMM, 54% dintre copii depasesc ratia alimentara de 1800 kcal, ceea ce explica rata crescuta a obezitatii. Aportul alimentar al copiilor este bogat in calorii, insa sarac in nutrienti.

Studiul MAMM (Masurarea Aportului de Macro si Micro Nurienti la copii prescolari) a fost lansat in data de 15 octombrie 2008, cu ocazia mesei rotunde organizata de Danone Romania. La prezentarea rezultatelor studiului MAMM au participat: Dr. Bogdan Ioachim, director de Comunicare, Nutritie si Ştiinta Danone Romania; Prof. Dr. Adrian Georgescu, directorul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului; Prof. Dr. Dimitrie Dragomir, presedintele Societatii Romane de Pediatrie; Conf. Dr. Aurelia Cordeanu, de la Institutul de Sanatate Publica si Prof. Dr. Andrei Achimas, Prorectorul UMF „Iuliu Hateganu”, din Cluj Napoca .

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentAncheta in cazul unui tanar decedat dupa o operatie de apendicita
Articolul următorUn nou tratament impotriva cancerului