MAI, sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară, în contextul pandemiei COVID-19

0
314
Foto: evz.ro

În contextul creşterii ratei de incidenţă a infectărilor cu SARS-Cov-2, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) face un nou „apel la responsabilitate”, la respectarea măsurilor de protecţie sanitară, îndeosebi în locurile mai aglomerate.

„Având în vedere analiza realizată la nivelul INSP, care arată că rata de incidenţă a infectărilor cu SARS-Cov-2 este în creştere, facem un nou apel la responsabilitate, la respectarea măsurilor de protecţie sanitară, mai ales în locurile aglomerate, unde pericolul de transmitere a bolii este foarte ridicat”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

MAI recomandă operatorilor economici să manifeste responsabilitate şi grijă în desfăşurarea activităţilor, iar cadrelor didactice şi părinţilor să acorde o atenţie sporită copiilor şi să insiste asupra respectării regulilor de igienă şi de protecţie sanitară, iar atunci când un copil prezintă simptome de tip respirator, să ia măsuri imediate.

Potrivit sursei citate, scopul acţiunilor angajaţilor acestei instituţii nu este sancţionarea celor care încalcă normele de protecţie sanitară, ci încurajarea cetăţenilor şi operatorilor economici să dea dovadă de o conduită responsabilă prin respectarea măsurilor de protecţie sanitară, fapt demonstrat şi de verificările din ultima săptămână, când s-a constatat că „doar 7% dintre cetăţeni şi 0,33% dintre operatorii economici verificaţi nu respectă măsurile de protecţie sanitară”.

„În ultimele şapte zile, angajaţii MAI, sprijiniţi de poliţişti locali şi personal de la alte ministere, au desfăşurat aproape 11.000 de acţiuni în zone cu risc ridicat de răspândire a virusului. Verificările au vizat aproape 33.000 de operatori economici, 1.460 de operatori transport persoane şi aproximativ 63.600 de obiective de interes, printre care 24.800 de restaurante, terase sau fast-food-uri. De asemenea, au fost verificate peste 580.000 de persoane, fiind depistate aproape 34.640 de persoane care nu purtau mască de protecţie, 72 care nu respectau distanţarea fizică şi 427 de persoane care nu au respectat măsurile privind carantina sau izolarea. Alte 5.800 de persoane au efectuat deplasări pe timpul nopţii, în intervalul supus restricţiilor, fără a avea un motiv întemeiat. Au fost constatate, totodată, situaţii de nerespectare de către agenţi economice sau de către persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private”, a menţionat Dajbog.

În ultima săptămână, au fost aplicate aproximativ 40.900 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste opt milioane de lei. De asemenea, s-au întocmit 32 de dosare penale, în care sunt cercetate 42 de persoane.

Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că la linia telefonică Telverde 0800 800 165, dedicată sesizării situaţiilor de nerespectare a măsurilor de protecţie sanitară, au fost primite 54 de apeluri şi 13 sesizări însoţite de imagini şi fotografii. Cele mai multe persoane care au făcut aceste sesizări semnalau cazuri de nepurtare a măştii de protecţie sau de nerespectare a distanţării fizice.

Articolul precedentEMA recomandă utilizarea cocktailului de anticorpi Regeneron pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19
Articolul următorPeste 440 de focare active de pestă porcină africană, în 37 de judeţe. Anunțul ANSVSA