Mai multe societaţi medicale propun elaborarea unui protocol terapeutic privind infecţiile cailor respiratorii

0
109

Reprezentanţii mai multor societaţi medicale propun Ministerului Sanataţii elaborarea in regim „de urgenţa” a unui protocol terapeutic privind infecţiile virale ale cailor respiratorii superioare (ICRS) pentru a contribui la limitarea rezistenţei bacteriene. 

„Se ştie foarte clar ca nu s-au mai inventat noi clase terapeutice de cel puţin 40 de ani, daca ştiu eu bine, cel puţin ceea ce folosim noi uzual in infecţiile respiratorii. Perioada din momentul in care medicamentul este lansat pe piaţa pana apare rezistenţa la antibiotic a scazut semnificativ. Daca inainte trebuiau 20-30 de ani ca sa apara rezistenţa la antibiotic, acum unele clase terapeutice au dezvoltat rezistenţa in acelaşi an. Propunerea noastra este sa lansam catre Ministerul Sanataţii, catre autoritaţi, un punct de vedere, un ghid, un protocol terapeutic care sa ne foloseasca tuturor, dar mai ales corpului medical şi chiar pacienţilor”, a declarat reprezentantul Societaţii Romane de Rinologie, Codruţ Sarafoleanu, potrivit Agerpres.

Potrivit profesorului Sarafoleanu, in continuare, romanii consuma antibiotic pentru raceala şi gripa intr-un procent mult mai mare decat europenii.

„Ma vad in situaţia in care sa atrag atenţia ca ma deranjeaza acest subiect ca potenţial pacient şi nu ştiu daca peste zece ani vom mai avea suficiente antibiotice cu care sa ne tratam infecţiile banale, care chiar necesita antibiotic”, a spus Sarafoleanu.

Conform specialiştilor, pana la 90% din infecţiile cailor respiratorii superioare sunt virale si pot fi tratate simptomatic. Antibioticele nu sunt recomandate in aceste cazuri.

Articolul precedentJudetul Teleorman: Numarul pneumoniilor, in crestere, in ultima saptamana
Articolul următorEtichetele ce indica exercitiile fizice necesare arderii caloriilor dintr-un aliment, o strategie contra obezitatii – studiu