MAE a transmis lista actualizata cu tarile pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielita

0
411

Organizatia Mondiala a Sanatatii a actualizat lista cu tarile pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielita, transmite Ministerul Afacerilor Externe. Este vorba despre Afganistan, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Myanmar, Malaezia şi Filipine.

Potrivit MAE, cetaţenii romani care calatoresc spre şi dinspre statele menţionate, indiferent de punctul de trecere a frontierei (rutier, naval, aerian), trebuie sa deţina documente care sa ateste vaccinarea antipoliomielita (carnetul internaţional de vaccinari, in care este inregistrata efectuarea vaccinarii). Conform informaţiilor primite de la autoritaţile locale, neprezentarea acestor documente poate antrena interzicerea parasirii teritoriului statului in cauza.

Totodata, este recomandata vaccinarea persoanelor care calatoresc spre şi dinspre: Angola, Benin, Camerun, Ciad, R. P. Chineza, Coasta de Fildeş, Republica Democratica Congo, Etiopia, Filipine, Ghana, Mozambic, Niger, Republica Central Africana, Somalia, Togo şi Zambia

Riscul de transmitere a virusurilor polio in sub-regiunea lacului Ciad se menţine şi pentru ţarile invecinate: Ciad, Kenya, Djibouti, Malawi, Siria şi Sudanul de Sud.

OMS şi specialiştii structurilor de sanatate publica din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar Internaţional – 2005 (RSI-2005) reitereaza faptul ca raspandirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internaţional constituie inca un risc şi se recomanda pentru calatoriile spre aceste state vaccinarea antipoliomielita.

Pentru cetaţenii romani care calatoresc spre aceste ţari şi nu au fost vaccinaţi antipoliomielita in ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu patru saptamani inaintea calatoriei sau, in cazuri de urgenţa, chiar inaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificata pe certificatul/carnetul internaţional de vaccinari şi va insoţi documentele de calatorie.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de internet dedicate: www.cnscbt.rowww.who.intwww.ec.europa.eu/consularprotectionwww.mae.ro.

De asemenea, MAE reaminteşte faptul ca cetaţenii romani care calatoresc in strainatate au la dispoziţie aplicaţia „Calatoreşte in siguranţa” care ofera informaţii şi sfaturi de calatorie, precum şi serviciul de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS iţi poate salva viaţa!”. 

Articolul precedentInca un pacient ars pe masa de operatie la Floreasca: Politia face investigatii
Articolul următorUn stil de viaţa sanatos poate prelungi speranţa de viaţa fara boli cronice cu circa un deceniu – studiu