Inteligenţa artificiala poate permite o analiza „aproape in timp real” a unei tumori cerebrale in timpul unei intervenţii chirurgicale

0
407

Inteligenţa artificiala poate permite o analiza „aproape in timp real” a unei tumori cerebrale in timpul unei intervenţii chirurgicale, ajutand chirurgii sa opereze „mai sigur şi mai precis”, se arata intr-un studiu publicat de AFP.
Instrumentul testat de o echipa de cercetatori americani poate spune in mai puţin de 2 minute şi jumatate daca celulele prelevate sunt sau nu canceroase, in comparaţie cu o medie de 20-30 de minute pentru o analiza clasica.
Cercetatorii au combinat o tehnica inovativa de imagistica cu laser şi un algoritm determinat de analiza a peste 2,5 milioane de imagini ale unor biopsii.
Cu acest instrument, „suntem mai bine echipaţi pentru a pastra ţesutul sanatos şi pentru a elimina doar ţesutul afectat de celulele canceroase, ceea ce duce la mai puţine complicaţii şi la rezultate mai bune pentru pacienţii cu cancer”, a explicat pentru AFP neurochirurgul Daniel Orringer de la Universitatea din New York.
„in neurochirurgie şi in multe alte domenii ale chirurgiei cancerului, detectarea şi diagnosticul tumorilor in timpul operaţiei sunt esenţiale pentru a efectua cea mai potrivita procedura chirurgicala”, a mai spus neurochirurgul.
Plecand de la eşantionul prelevat, programul permite de asemenea stabilirea tipului de tumora, dintre cele mai frecvente 10 tipuri de cancer cerebral, cu o eficienţa comparabila cu cea a medicilor patologi, potrivit studiului.
in cursul unui studiu clinic care a inclus 278 de pacienţi cu o tumora cerebrala, inteligenţa artificiala a stabilit un diagnostic corect in 94,6% din cazuri, comparativ cu 93,9% in cazul analizei umane, a concluzionat studiul.
Potrivit autorilor, un astfel de instrument ar putea imbunataţi acurateţea analizei umane şi ar putea compensa deficitul de experţi acolo unde numarul acestora nu este suficient.

Articolul precedentInca un pacient ars pe masa de operatie la Floreasca: Politia face investigatii
Articolul următorUn stil de viaţa sanatos poate prelungi speranţa de viaţa fara boli cronice cu circa un deceniu – studiu