LIVE Conf. dr. Irina Strambu, de la Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, vorbeste despre fibroza pulmonara

0
454

 

 

 Conf. Dr. Irina Strambu, Șeful Sectiei Clinice Pneumologie V a Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucuresti, a vorbit despre fibroza pulmonara idiopatica.

”Fibroza pulmonara idiopatica este o afectiune de cauza necunoscuta, care afecteaza de obicei oamenii de peste 55 de ani – majoritatea pacientilor au peste 60 de ani – si care consta in aparitia unui tesut cicatriceal in structura plamanilor fara sa se cunoasca rana initiala. O cicatrice apare in general in urma unei rani. Rana aceea nu reusim sa o identificam si doar constatam ca unii pacienti dezvolta acest tesut cicatriceal in plamani, care se soldeaza cu micsorarea volumului plamanilor, dificultati de expansiune, de umplere cu aer a plamanilor, cu dificultati de respiratie”, a explicat medicul pneumolog.

Fibroza pulmonara idiopatica este o afectiune subdiagnosticata in Romania. ”Pe plan european, prevalenta bolii (…) este intre 14 si 25 la 100.000 de locuitori (…). Daca aceste cifre de prevalenta le extrapolam la populatia Romaniei, ar trebui sa avem cel putin 2.500 de pacienti si, in prezent, noi avem nici 150 de pacienti in tratament. Deci boala este sever subdiagnosticata”, a subliniat dr. Strambu, subliniind ca problema este, probabil, de identificare a diagnosticului corect.

Diagnosticarea precoce este foarte importanta, pentru a stabiliza pacientul. ”Cu cat boala este diagnosticata mai devreme, cand pacientul are o capacitate a plamanilor mai mare, este autonom, se descurca singur si se incepe tratamentul, cu atat isi va pastra acest statut pe termen mai indelungat”, a explicat medicul, precizand ca fibroza pulmonara idiopatica nu se poate vindeca.

Articolul precedentVicepresedintele ARPID: Romania trebuie sa inceapa sa recolteze rapid plasma
Articolul următorStudiu: De ce imbatranesc oamenii diferit?