Lista de siguranta pentru operatii

0
202

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a lansat o „lista de siguranta” in scopul prevenirii complicatiilor care pot aparea in urma interventiilor chirurgicale, initiativa menita sa imbunatateasca procedurilor de acest gen in intreaga lume.

„Lista de siguranta chirurgicala”, dezvoltata de OMS sub conducerea dr. Atul Gawande, chirurg si profesor la Harvard, presupune un set de standarde in siguranta chirurgicala care se poate aplica in toate tarile.

Rezultatele preliminare obtinute de la 1.000 de pacienti aflati intr-un program pilot indica faptul ca „lista de siguranta” a dublat posibilitatea ca pacientii sa primeasca asistenta medicala la standarde ridicate.
„Lista de siguranta” identifica trei faze ale operatiei, fiecare corespunzand unei perioade specifice: prima faza – inaintea realizarii anesteziei, a doua faza – inaintea inciziei in piele si a treia faza – inainte ca pacientul sa paraseasca sala de operatie.
in fiecare faza, trebuie verificata „lista de siguranta” de catre un coordonator, care noteaza daca echipa si-a indeplinit sarcinile inainte de a face operatia. De exemplu, in timpul fazei de inscriere, se verifica daca alergiile cunoscute ale pacientului au fost bifate; in timp ce in faza de externare, se verifica daca instrumentele, buretii si acele folosite la operatie au fost numarate.
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoaie, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ca aceasta lista exista in multe tari, OMS incercand sa uniformizeze aplicarea ei.

El a adaugat ca o astfel de lista este necesara avand in vedere complexitatea actului chirurgical, dar este greu de standardizat.
„Sunt tari in care chirurgii se semneaza de exemplu pe piciorul care urmeaza sa fie operat pentru a fi siguri ca nu apar probleme”, a mentionat presedintele CMR.

Acesta considera ca, in Romania, Ministerul Sanatatii Publice trebuie sa faca un protocol de management al interventiei si un altul pentru managementul pacientului, potrivit carora fiecare membru al echipei medicale sa aiba sarcini precise, astfel incat sa nu apara erori de tipul celei de la Spitalul Grigore Alexandrescu, cand un copil a fost operat de o alta afectiune decat cea pentru care fusese internat.
in opinia presedintelui CMR, trebuie ca si in Romania fiecare asistent sa stie exact de ce se ocupa – numararea tampoanelor sau a pansamentelor, pacientul, instrumentarul, pentru ca responsabilitatea nu apartine numai medicului.
OMS a lansat aceasta initiativa pornind de la numarul tot mai mare de operatii chirurgicale majore inregistrate in ultimul timp – peste 234 milioane de proceduri anual, insemnand o operatie la 25 de oameni – corelat cu faptul ca un procent semnificativ dintre acestea duc la complicatii sau chiar la decesul pacientilor.
„Complicatiile chirurgicale si decesele pacientilor sunt in crestere, de aceea credem ca folosirea ‘listei de siguranta’ reprezinta o solutie constructiva in reducerea erorilor chirurgicale, dar si in imbunatatirea sigurantei pacientilor”, sustine dr. Margaret Chan, director general al OMS.

Studii recente au aratat ca in tarile industriale complicatiile sunt raportate in proportie de 3-16%, iar in tarile in curs de dezvoltare rata de deces este de 5-10%. in timp ce in regiuni din Africa rata decesurilor cauzate de anestezia generala este inca destul de ridicata, infectiile si complicatiile post-operatorii raman principalele cauze de deces in lume.
„Chirurgia reprezinta o componenta esentiala in sistemul de sanatate de peste un secol”, spune dr. Atul Gawande.
„Desi in ultimele decenii putem remarca semnificative imbunatatiri, calitatea si siguranta interventiilor chirurgicale a fost variabila in diversele parti ale lumii. Initiativa noastra are ca scop schimbarea acestei situatii, prin identificarea si setarea de noi standarde, care vor fi aplicate in toata lumea”, a explicat el.

Initiativa OMS, intitulata Chirurgia Sigura Salveaza Vieti /Safe Surgery Saves Lives/, este coordonata de Şcoala Publica de Sanatate Harvard si reprezinta un efort colectiv al unui numar de 200 de societati medicale nationale si internationale, precum si ministere ale sanatatii, scopul fiind reducerea numarului de decese si complicatii post-operatorii.

Articolul precedentInfertilitatea, o boala la moda
Articolul următorOperatie la umar fractura de cap humeral