Cerealele integrale sunt benefice in mentinerea greutatii

0
235

Studiile clinice arata ca persoanele care consuma zilnic alimente ce contin cereale integrale, ca parte unei alimentatii echilibrate si a unui stil de viata sanatos, au o probabilitate mai mica de a inregistra in timp cresteri in greutate.

Incidenta obezitatii in randul celor care consuma trei sau mai multe portii de cereale integrale pe zi este mai scazuta.
„Obezitatea constituie astazi o problema importanta de sanatate publica. Datorita continutului de fibre, cerealele integrale ajuta la prevenirea obezitatii, intrucat inlocuiesc alimente cu densitate calorica mare si scad aportul energetic, producand astfel o scadere in greutate. De asemenea, datorita capacitatii crescute de absorbtie a apei, prin cresterea volumului alimentelor ingerate, se produce o senzatie de satietate precoce. Femeile care consuma mai multe cereale integrale au o greutate corporala mai apropiata de cea optima”, a explicat conf. dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”.

Aportul caloric crescut este una dintre cele mai frecvente cauze ale obezitatii. De asemenea, mesele rare (una – doua pe zi), dar bogate in calorii, reprezinta un factor de risc. De cele mai multe ori, persoanele care sufera de obezitate sar peste mesele din timpul zilei, desi ziua este incarcata de eforturi si stres, iar seara, au un consum alimentar necontrolat, cu un consum crescut de alimente in timp scurt. in plus, abaterile de alimentatia sanatoasa si consumul exagerat de alcool se fac de multe ori la sfarsitul saptamanii.

„Un plus caloric de 100 – 200 kcal pe zi produce, in 5-10 ani un castig ponderal de 12 -18 kg. Daca la acesta se mai adauga si sedentarismul, riscul aparitiei obezitatii este si mai mare. Studiile epidemiologice sustin recomandarea cerealelor integrale, datorita valorii lor nutritive, pentru profilaxia obezitatii”, sustine conf. dr. Radulian.

Articolul precedentInfertilitatea, o boala la moda
Articolul următorOperatie la umar fractura de cap humeral