Lipsa de miscare este una dintre principalele cauze de deces, anual peste 5 milioane de oameni mor din cauze lipsei de miscare, unele tipuri de cancer, diabet si boli cardiace. Astfel, numarul celor care mor din cauza inactivitatii fizice este aproape egal cu numarul deceselor cauzate de tutun.

Rezultatele unui studiu realizat in 105 tari, pe adolescenti intre 13 si 15 ani si in 122 de tari pe adulti de peste 15 ani, sunt alarmante. Astfel, 80% dintre adolescentii intre 13 si 15 ani si peste 30% dintre adultii de peste 15 ani nu practica nivelul de activitate fizica recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Mai exact, OMS recomanda o ora de activitate zilnica moderata pentru un adolescent si 20 de minute pe zi pentru un adult.

in topul clasamentului celor mai active persoane se afla locuitorii din Asia de Sud, unde procentul de inactivitate este de doar 17%, in timp ce la polul opus se afla locuitorii din Statele Unite ale Americii si tarile mediteraneene cu o rata de inactivitate de 43%.
Potrivit autorilor studiului, lipsa de miscare este unul dintre principalii factori de deces, alaturi de hipertensiunea arteriala, fumatul si nivelul crescut de colesterol. Acestia sustin ca 10% din cancerele la san si de colon, precum si 7% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 si 6% din bolile cardiovasculare sunt o consecinta a activitatii fizice insuficiente. Activitatea fizica regulata permite reglarea naturala a nivelului de glicemie, colesterol si trigliceride.

Studiul publicat in revista The Lancet a vizat nivelul de practicare a unei activitati fizice la participanti, pe varste si nivel de venituri, precum si impactul asupra sperantei de viata.