Leucemia acuta, o forma grava de cancer a sangelui

0
713

Leucemiile acute sunt afectiuni intalnite destul de des in populatia tanara, avand un impact enorm asupra vietii. Numai la Institutul Clinic Fundeni sunt inregistrate anual cateva zeci de cazuri noi. a€œLeucemia acuta reprezinta un cancer al sangelui in care apare o proliferare anormala a celulelor albe tinere. Mai exact, apare un exces a ceea ce numim noi medicii blasti, celule blastice. Maduva reprezinta locul unde, in mod normal, se produc elementele celulare din sange, leucocite, eritrocite, trombocite. Maduva hematogena in acest caz este invadata de aceste celule leucemice, celule blastice”, a declarat pentru Sanatatea TV, conf. univ. dr. Daniel Coriu, seful Sectiei Hematologie Clinica si Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Potrivit specialistului, in functie de originea acestor celule blastice exista doua grupe mari de leucemii, respective leucemiile acute limfoblastice, in care precursorul este o celula tanara limfoida, si leucemiile acute mieloide, in care precursorul este o celula tanara mieloida. Leucemiile acute limfoide apar in special la persoanele tinere, iar leucemiile acute mieloide la persoanele mai in varsta, undeva dupa 40 de ani. Mai exact, varsta medie ar fi in jur de 50 de ani. La Institutul Clinic Fundeni, in fiecare an sunt inregistrate aproximativ 80 de cazuri noi de leucemii acute mieloide si 30 de leucemii acute limfoide. insa, numarul de pacienti cu leucemii este mult mai mare, chiar de ordinul sutelor, luandu-se in calcul si pacientii deja diagnosticati cu aceasta afectiune.

Desi o persoana poate sta zeci de ani in remisiune completa, totusi e destul de dificil de vorbit de vindecare. a€œNoua ne este foarte teama sa vorbim despre vindecare. N-am sa-i spun niciodata unui pacient ca l-am vindecat pentru ca noi niciodata nu stim daca nu cumva, peste 10 ani, o celula leucemica redevine agresiva si boala apare din nou. Deci noi nu vorbim de vindecare, ci doar de remisiune completa. in afara de chimioterapie si transplant medular sunt tot felul de studii clinice care vor aduce terapii mult mai bune in viitorul apropiat. De exemplu pentru leucemia acuta promielocitara, care este o leucemie acuta speciala, dam o forma de acid retinoic, o forma de vitamina A in terapie. Foarte curand vom vorbi de terapii tintite. Cam asta este viitorul, o terapie tintita pentru fiecare model de leucemie, fie o terapie imunologica cu antimonoclonali, fie terapii moleculare care actioneaza direct pe gena si inhiba acea gena sau produsul acelei gene. Probabil vom vorbi despre acest lucru in 10-15 ani”, a conchis conf. univ. dr. Daniel Coriu.

Articolul precedentDr. Raed Arafat: Vom revizui numarul deceselor din cauza hipotermiei severe
Articolul următorChistul hidatic pulmonar, o boala grava cauzata de cainii de companie