Legea carantinei și izolării versus reglementările în vigoare: Ce contradicții apar?

0
338

Mâine intră în vigoare legea carantinei și izolării, după ce aceasta a făcut obiectul unor negocieri aprinse și a trecut prin mai multe modificări până când a fost adoptată de Parlament. Maratonul de discuții nu a făcut, însă, ca legea să ajungă la o formă armonizată perfect cu reglementările deja în vigoare.

Mai exact, potrivit textului publicat în Monitorul Oficial, izolarea persoanelor suspecte ”se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia, (…) atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locație alternativă atașată unității sanitare (…), în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore”.

”Cel mai târziu la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice și paraclinice și dacă se menține riscul transmiterii bolii infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-o unitate sanitară sau într-o locație alternativă atașată unității sanitare ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta”, se mai arată în text.

Termenul de 48 de ore, îndelung mediatizat, reprezintă, însă o problemă. Pentru a fi decontate de către casele de asigurări de sănătate, internările nu pot fi mai scurte de trei zile. Se consideră, că, în caz contrar, pacientul putea fi tratat în regim de internare de zi.

Mai exact, persoanele suspecte de COVID-19 nu pot fi internate decât în regim de zi: mai exact vin dimineața, li se fac investigațiile și pleacă acasă cu recomandări, inclusiv aceea de a sta în izolare.

De asemenea, în prezent nu este reglementată internarea de zi pentru COVID-19. Ar putea fi utilizat, însă, diagnosticul de pneumonie, acolo unde este cazul. Rămâne de văzut ce modificări se vor face în continuare în norme și cum vor putea să deconteze unitățile medicale aceste servicii.

Până în prezent, 972 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.

Articolul precedentBloomberg: Elitele Rusiei au primit vaccinuri experimentale contra COVID-19 încă din aprilie
Articolul următorScreening TB: Caravanele de depistare a tuberculozei ajung în județul Bacău