Peste 900 de pacienți au cerut externarea și peste 3.000 de români diagnosticați cu COVID-19 nu au fost internați pentru tratament în spital, a declarat premierul Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, “nu am avut nici posibilitatea legală de a dispune izolarea la domiciliu, tratarea lor în izolare la domiciliu sau într-un alt spațiu. De asemenea, pentru toate persoanele care au fost infectate în această perioadă, în urma anchetelor epidemiologice nu am putut dispune măsura izolării persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate”.

Orban a spus că cele două săptămâni în care a existat un vid legislativ pot să aibă efecte extrem de negative asupra răspândirii virusului.

“Obligația noastră este ca odată intrată în vigoare Legea carantinei și a izolării, în mod accelerat, să dispunem toate măsurile pe care le avem la dispoziție din punct de vedere constituțional și legal pentru a opri răspândirea epidemiei”, a adăugat Orban.

“Legea carantinei și a izolării ” a intrat marți în vigoare, Guvernul reunindu-se în ședință pentru a modifica hotărârea privind prelungirea stării de alertă și pentru a include în HG modificările necesare rezultate în urma adoptării Legii.

“Începând de azi, avem din nou, la dispoziție instrumentele pe care le are la dispoziție orice guvern, în orice țară democratică, și care să ne permită să luptăm eficient împotriva pandemiei. Sunt reglementate prin lege măsurile specifice în situația epidemiilor de boli infecto-contagioase și ne-a revenit practic dreptul de a lua măsuri de protecție a sănătății publice, măsuri de izolare, de carantinare, de tratare a pacienților în spitale sau în cadru organizat sub supraveghere medicală”, a spus Orban.