Lect. univ. dr. Lygia Alexandrescu:Obiceiurile alimentare sanatoase se pot forma in primii ani de viata

0
199

Alimentatia echilibrata este un element esential in cresterea copiilor si transformarea lor in adulti sanatosi. Alimentatia echilibrata, precum si activitatea fizica regulata si odihna sunt parametrii importanti in dezvoltarea armonioasa a copiilor.

in acest scop lect. univ. dr. Lygia Alexandrescu impreuna cu Editura Aramis a lansat in data de 1 februarie la Bucuresti, primul manual de nutritie, avizat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, introdus ca optional in curicula scolara din Romania. Manualul isi propune sa ofere copiilor primele notiuni despre ceea ce inseamna o alimentatie sanatoasa si sa dezvolte primele desprinderi ale unei nutritii echilibrate.

„Educatia nutritionala trebuie sa inceapa in copilarie si principiile acesteia sa fie urmate pe tot parcursul vietii, asigurandu-se astfel o stare de sanatate robusta si un nivel crescut de confort al vietii, in toate etapele sale. Asa s-a nascut ideea acestui manual, dedicat copiilor din clasa a IV, copii care deja notiunile de baza privind corpul uman”, a declarat lect. Univ. dr. Lygia Alexandrescu.

Ideea manualului educational a venit in contextul in care odata cu inaintarea in varsta, extinderea ariei sociale si accentuarea influentelor grupului, comportamentul alimentar al copilului si regimul sau de viata pot suferi modificari, nu intotdeauna benefice.

„Traim intr-o societate in care totul este ambalat, frumos colorat insa foarte multe alimente sunt departe de a fi naturale. Nu trebuie insa sa uitam ca avem alternativa. Optiunea ne apartine. Şi trebuie sa exersam acest drept de la varste cat mai fragede. Noi, ca parinti si educatori, nu trebuie sa ne lasam influentati de reclame agresive, ci sa ne invatam copiii ca isi pot satisface gusturile si nevoile prin alegeri sanatoase. Este suficient sa pornim de la citirea etichetei unui produs alimentar pentru a schimba un mod de gandire in formare. Nu trebuie sa asteptam pana ce copii se vor convinge singuri atunci cand informatiile dobandite in scoala le permit o gandire critica si analitica. Obiceiurile alimentare sanatoase se pot forma in primii ani din viata”, a subliniat lect. univ. dr. Lygia Alexandrescu, nutritionist acreditat CIO.

Articolul precedentUleiul de peste protejeaza copiii de aparitia eczemelor
Articolul următorPacientii cu epilepsie, rezistenti la tratament, pot opta pentru interventia neurochirurgicala