Laureatii premiului Nobel pentru medicina 2008

0
193

Doi francezi si un german au primit premiul Nobel pentru medicina in anul 2008, pentru descoperirile efectuate in domeniul virusurilor.

Francezii Françoise Barré-Sinoussi si Luc Montagnier au descoperit virusul imunodeficientei umane HIV. Comitetul Nobel a apreciat ca aceasta descoperire este esentiala pentru intelegerea modului de actiune al afectiunii HIV si pentru depistarea unui tratament impotriva retrovirusurilor.

Doctorul german Harald zur Hausen a descoperit cauza aparitiei cancerului uterin. Acesta este provocat de un papilomavirus (HPV) si se afla pe locul doi ca incidenta, intre tipurile de cancer intalnite la femei.

in anul 2007, premiul Nobel pentru medicina a fost atribuit americanilor Mario Capecchi si Oliver Smithies si britanicului Martin Evans, pentru descoperirile realizate in domeniul celulelor susa.

Astazi, 7 octombrie, va fi atribuit premiul Nobel pentru fizica, iar miercuri, in data de 8 octombrie, va fi decernat premiul Nobel pentru chimie. Premiul Nobel pentru economie va fi anuntat in data de 13 octombrie, cel pentru literatura pe 9 octombrie, iar premiul Nobel pentru pace in data de 10 octombrie.

Articolul precedentVictimele cazurilor de malpraxis, despagubite cu o suma de bani
Articolul următorMedicament nou pentru bolnavii de HIV/SIDA