Lancet Oncology: O singura doza de vaccin anti-HPV e la fel de eficienta ca o vaccinare completa

0
60

Una sau doua doze de vaccin bivalent impotriva papilomavirusului uman ofera un nivel de protectie similar cu cea a programului complet de trei-patru doze impotriva infectiei cu HPV, conform unor studii controlate dublu-orb, randomizate, cu 4 ani de follow-up, publicate recente in Lancet Oncology si Medical News Today.

Studiile numite CVT si PATRICIA au fost facute in Costa Rica si au avut in vedere vaccinarea impotriva HPV pentru tulpinile 16 si 18. in aceste studii au fost inrolate 24,055 femei.

Studiile au aratat ca eficacitatea vaccinului impotriva infectiei cu HPV-16/18 pentru o doza a fost 85,7%, pentru doua doze de vaccin a fost de 76%, iar pentru trei doze de vaccin eficacitatea a fost de 77%, in conformitate cu un document din Lancet Oncology.

in urma mai multor analize, rezultatele vaccinului au fost mult mai bune la femeile care au primit a doua doza la 6 luni dupa prima doza, fata de femeile care au primit a doua doza de vaccin la 1 luna, conform Lancet Oncology.

in contextul in care rezultate au fost obtinute in cazul unor femei care aveau infectie cu HPV fie cu tulpina 16 fie tulpina 18 in momentul vaccinarii, specialistii sunt de parere ca aceste rezultate pot fi relevante si pentru fetele de 11-12 ani (adica intervalul de varsta preferat de vaccinare HPV).

Articolul precedentDr. Ion Manea: 1 din 4 barbati cu varste cuprinse intre 40 si 70 de ani se confrunta cu disfunctii erectile
Articolul următorARIL a dotat Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti cu un flowcitometru