Ministerul Sanatatii se afla in faza de revizuire a pachetului bazal de servicii, in conformitate cu acordul pe care Romania l-a incheiat cu organismele internationale, se arata intr-un comunicat de presa.

„Primele masuri pe care le adoptam pentru regandirea pachetului de servicii de baza se refera la doua aspecte importante, si anume limitarea prescrierii in sistemul de asigurari a unor medicamente aflate in listele de medicamente compensate si gratuite, precum si revizuirea duratelor de spitalizarea pentru diferite grupe de diagnostic”, a declarat ministrul Sanatatii Ladislau Ritli.

in acest sens, Ministerul Sanatatii a publicat in data de 16 martie 2012, in dezbatere publica, proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Listei, cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Proiectul de act normativ prevede modificarea Listei de medicamente cu sau fara contributie personala pentru trei denumiri comune internationale, Epoetinum alfa, Epoetimum beta si Erdeseina astfel incat aceastea sa fie prescrise numai pentru indicatiile prevazute in autorizatia de punere pe piata.

a€œRevizuirea listei de medicamente va insemna o rationalizare a consumului de medicamente, nu o excludere sau taiere. Este, mai degraba, o eliminare a anomaliilor existente in sistemul de decontare, anomalii care au fost sesizate si de catre specialistii britanici”, a subliniat ministrul Ladislau Ritli.

De asemenea, Ministerul Sanatatii a publicat, in dezbatere publica, un proiect de Ordin privind modificarea si completarea Ordinului ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2012 a Contractului Cadru , privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012.

Conform documentului se va modifica durata zilelor de spitalizare pentru toate afectiunile, astfel incat acestea sa nu depaseasca duratele medii raportate in cursul anului 2011 ca fiind realizate.