Ultimele estimari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca imunizarea salveaza anual mai mult de trei milioane de vieti in intreaga lume si protejeaza alte milioane de persoane de suferinta generata de boli si dizabilitati. Romania se situeaza pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimand ca numarul de cazuri noi de cancer de col uterin va creste cu 21% pana in anul 2025.

Astfel, cu ocazia Saptamanii Europene a Vaccinari, desfasurata in perioada 21-27 aprilie, Coalitia de prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania se alatura luptei pentru vaccinare, cu mesajul „Vaccinarea este un drept fundamental si cea mai buna metoda de preventie a bolilor infectioase”.

De asemenea, cu ocazia acestui eveniment au fost facute publice concluziile unui studiu realizat in luna aprilie 2012 de Societatea Nationala de Medicina Familie, la care au participat aproximativ 1.000 de medici de familie din toata tara. Studiul ofera date cu privire la modul in care medicii de familie privesc situatia vaccinarii impotriva HPV din Romania. Studiul releva ca peste 80% dintre respondenti considera necesara vaccinarea impotriva HPV, 420 dintre medicii de familie considerand vaccinarea impotriva virusului papilloma uman „necesara”, iar peste 383 dintre acestia, „absolut necesara”. Mai mult de jumatate dintre medici considera ca au primit informatii suficiente in ceea ce priveste vaccinarea anti-HPV, si peste 60% dintre ei recomanda pacientilor vaccinarea ori de cate ori este cazul. Peste 50% dintre medici au confirmat ca in anul 2011 au avut cereri de vaccinare din partea pacientilor.

Cu toate acestea, in Romania, rata vaccinarii in randul populatiei tinera a scazut substantial. „Publicul intelege din ce in ce mai greu necesitatea vaccinariii, pentru ca nu mai vede, in ziua de azi, sechele ale bolilor infectioase grave, precum poliomielita, tocmai datorita faptului ca vaccinarea, in ultima jumatate de secol, a fost foarte eficienta. in aceste conditii, nemaiavand exemple care sa arate pericolul bolilor infectioase, publicul nu mai intelege necesitatea vaccinarii”, a declarat dr. Cristian Oana, membru al Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Totodata, Mihaela Geoana, presedintele Fundatiei Renasterea pentru Educatie, Sanatate si Cultura sustine necesitatea implementarii unui program de screening national si de vaccinare anti-HPV, pentru a preveni leziunile pre-canceroase si dezvoltarea cancerului de col uterin. Infectia cu virusul Papilloma Uman este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala, riscul de expunere pe parcursul vietii fiind estimat la 70-80%. Infectia cu HPV este cauza directa a cancerului de col uterin.