Ministerul Sanatatii a demarat in data de 26 ianuarie 2012 seria de dezbateri pentru elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea si functionarea sistemului sanitar, dar si pentru revizuirea pachetului de servicii de baza acordat asiguratilor, potrivit unui comunicat de presa transmis Sanatatea TV.

Prima intalnire a avut loc cu reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania, Colegiului Farmacistilor din Romania si cu cei ai Colegiului Medicilor Dentisti din Romania.

„Scopul acestor consultari va fi acela de a cunoaste asteptarile tuturor celor implicati in functionarea sistemului sanitar, dar si a reprezentantilor societatii civile asupra acestui subiect. Principalele teme si principii de la care pornim discutia au ramas aceleasi, si anume care este ponderea sistemului privat in sistemul de asigurari de sanatate, organizarea spitalelor cu principalul scop ca personalul medical sa nu mai fie personal bugetar, dar si controlul calitatii serviciilor medicale. Sunt mai multe variante care pot fi luate in discutie.Vom propune fiecarui participant la discutii un chestionar cu toate aceste variante si vom vedea care este varianta care va fi acceptata in procentul cel mai mare”, a declarat dr. Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Totodata reprezentantii medicilor si farmacistilor au declarat in timpul intalnirii ca doresc o participare reala la dezbateri pentru ca, in opinia lor, cea mai important lege a Romaniei trebuie sa tina cont de expertiza celor care lucreaza in sistem, dar si de gradul de suportabilitate si acceptabilitate al cetatenilor. De asemenea, acestia au mai adaugat ca problema privat-public va fi determinata de filosofia sistemului, si anume cata responsabilitate sociala iti asuma statul si cata responsabilitate va avea cetatenul. Aceasta va fi stabilita in functie de pachetul de baza.

Consultarile privind elaborarea noii legi a sanatatii vor continua conform calendarului afisat pe pagina de web a Ministerului Sanatatii.