La fiecare 5 ore, o femeie moare in Romania de cancer de col uterin

0
30

Cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor din tara noastra, cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani, este cancerul de col uterin, Romania aflandu-se pe primul loc in centrul si sud-estul Europei, atat in privinta incidentei, cat si a mortalitatii provocate de aceasta boala. Potrivit statisticilor oficiale, in tara noastra la fiecare cinci ore, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin, se arata intr-un comunicat de presa primit de redactia www.sanatateatv.ro.

La nivel mondial, cancerul de col uterin provoaca anual 275.000 de decese. Aceasta maladie este determinata in majoritatea cazurilor de virusul papiloma uman. Exista peste 100 de tipuri de HPV,dintre care cel putin cincisprezece pot provoca cancer de col uterin. Tipurile HPV 16 si 18 sunt cel mai frecvent cancerigene si sunt responsabile de aproximativ 70% din toate cazurile de cancer de col uterin la nivel global. Mai mult decat atat, se estimeaza ca pana la 80% din femeile din intreaga lume vor dobandi o infectie cu HPV in decursul vietii lor, iar aproape 40% din aceste infectii vor fi cu un tip de virus cancerigen.

„Cancerul de col uterin reprezinta o drama a femeilor tinere aflate in plina activitate si este extrem de inselator deoarece primele simptome se pot manifesta in stadii avansate. Cea mai frecventa cale de transmitere este cea sexuala. Este important de stiut ca unele tulpini ale HPV se adapostesc in celulele colului uterin si declanseaza modicari care conduc ulterior la aparitia cancerului, chiar si dupa 2-15 ani distanta de la momentul infectant sexual”, spune dr. Sandra Alexiu, medic primar de medicina familiei si vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Ad in title
Articolul precedentNoi operatii de chirurgie cardiaca pediatrica la Spitalul de Copii Marie Curie in perioada 3-8 februarie 2014
Articolul următorMinisterul Sanatatii a anuntat incheierea campaniei de vaccinare antigripala pentru sezonul 2013-2014