Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită la Centrul național de stocare a vaccinurilor COVID-19 din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

„Aici, la Cantacuzino, s-a creat un centru special. Toate dozele de vaccin vor veni inițial aici și de aici vor fi distribuite în țară. Este impresionant ce s-a realizat de la ultima vizită pe care știți că am făcut-o împreună aici. S-a realizat o sală cu totul nouă pentru tipul de vaccin care necesită păstrare la temperatură joasă. S-a realizat un flux pentru vaccin, pentru personal. Acest container este o mostră, dar care poate fi replicată rapid de Centrul de vaccinare în container, care poate fi folosit în zonele unde nu există altă posibilitate. Mașinile care duc cutiile cu vaccin le vedeți și am discutat cu toți cei implicați procedurile, felul cum se transportă. Pot să vă spun că totul este organizat. Totul este organizat nu teoretic, practic. Lucrurile vor funcționa și imediat după Crăciun vom intra direct în campania de vaccinare”, a declarat șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că vaccinarea, care va fi voluntară, „este singura cale de a scăpa de pandemie”.

Din ianuarie, în România vor ajunge cel puțin 100.000 de doze de vaccin pe săptămână

„Vreau să repet câteva lucruri despre cum va fi campania de vaccinare. Dozele de vaccin nu vin toate deodată, vin în tranșe. Prima dată, vine o tranșă mai mică, simbolică, de 10.000 de doze, care va fi administrată imediat, încă în acest an. Începând din ianuarie, vin doze mai mari, noi credem că cel puțin 100.000 de doze pe săptămână sau mai mult, pe măsură ce se poate vaccina mai mult. În prima etapă va fi vaccinat tot personalul medical, în a doua etapă va fi vaccinat personalul esențial și noi credem că în martie, aprilie, mai este faza când va fi vaccinată populația generală. Important de știut, vaccinarea este voluntară. Nu e nimeni obligat, dar noi recomandăm tuturor să se vaccineze, fiindcă această vaccinare este singura, repet, singura cale de a scăpa de pandemie”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.