Jurma: Vom fi norocoși dacă vom avea la 1 septembrie 30% din populație vaccinată

0
247

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a declarat că șansa reală de a preveni un nou val de infectări se reduce spre zero pe zi ce trece.

„Nu numai că nu vom avea 6 milioane de persoane vaccinate la 1 iulie, dar vom fi norocoși dacă vom avea 5 milioane de persoane vaccinate la 1 august și 30% din populație vaccinată în 1 septembrie. Dacă rata de vaccinare cu prima doză se păstrează la nivelul mediu din ultimele zile, pragul de 10 milioane de persoane vaccinate (52% din populația rezidentă) nu va fi atins în 1 septembrie 2021, cum ne anunță încrezător chiar Primul Ministru, ci abia în 7 iulie 2022”, atenționează Octavian Jurma.

Cercetătorul a afirmat că setea dupa revenirea la „vechea normalitate”, cea de dinainte de pandemie, e similară cu disperarea dependentului după „normalitatea drogului”.

Ad in title

„Vechea normalitate se vede însă în România și din cifrele și măsurile legate de pandemie. Pur și simplu nu este normal să te vaccinezi dacă nu există epidemia. Dacă amenințarea pandemiei a dispărut magic când politicienii au bătut din palme, la fel de magic a dispărut și nevoia de vaccinare a populației”, a scris Jurma, într-o postare pe Facebook.

Potrivit cercetătorului, nu doar că vaccinarea a intrat în platou descendent, dar și populația cu riscul cel mai ridicat de deces într-un eventual val 4 este în mare majoritate lipsită de protecția vaccinului.

Tulpina Delta (indiană) infectează și tinerii mai ușor. Nici această grupă nu e protejată. Școlile nu se vor deschide în siguranță dacă profesorii și elevii/studenții nu sunt vaccinați. În școlile noastre rămâne obligatorie prezența copiilor nu și siguranța lor.

Cât de important este să avem 50% din populație vaccinată

„Vedem asta chiar acum, când imunizarea totală prin vaccinare și infectare este în jurul a 50%. Ne bucurăm azi de reducerea aprope de zero a numărului de infectări și de revenirea la o viață aproape normală, însă singurul mod în care această stare poate poate fi păzită, poate deveni permanentă, este ca și cei care s-au infectat să se vaccineze pentru a dobândi o imunitate de lungă durată și la fel de robustă sau chiar mai bună decât cei vaccinați”, după cum a afirmat cercetărorul.

Articolul precedentEMA: UE trebuie să utilizeze toate vaccinurile împotriva noului coronavirus
Articolul următorAndrei Baciu: Datorită progresului, un diagnostic de cancer poate să nu mai fie astăzi o sentință