Jurma: Ne putem face planuri de vacanță relativ linistită în perioada iunie-iulie

0
397

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a declarat că atingerea unui procent de vaccinare de 30% în iunie, la care se adaugă o imunizare naturală de 30%, ar fi o barieră suficientă pentru a împiedica un al patrulea val al pandemiei, dacă imunizarea va continua la potențial maxim și nu apar tulpini rezistente la vaccin.

„Ne putem face planuri de vacanță relativ linistită în perioada iunie-iulie, dar vă recomand să vă alegeți destinația în funcție de gradul se siguranță peidemiologică (pașaport verde) și pentru că destinațiile excesiv de relaxate vor atrage și populația cu riscul cel mai mare epidemiologic. Este necesară să avem în următoarele săptămâni și o dezbatere publică despre adoptarea pașaportului verde pentru uz intern, având în vedere că e singură garanție reală de reluare a activității în siguranță pentru industria ospitălității și divertismentului”, potrivit cercetătorului Octavian Jurma.

Acesta a mai spus că numărul de cazuri noi confirmate scade deja mai repede decât în scenariul cel mai optimist dintre simulările curente și am ajuns în platou cu aproape două săptămâni mai repede decât se aștepta.

„Avand in vedere ca nu exista masuri nationale suplimentare fata de valul 2, exista mai multe explicatii dintre care doua sunt mai plauzibile:
– scaderea bazinului de susceptibili (20% din populatie s-a infectat in valul 2 + inca 5% vaccinata)
– mentinerea restrictiilor din valul 2 (in special obligativitatea mastii) a limitat cresterea
Un alt factor foarte plauzibil este reducerea numarului de teste RT-PCR fata de valul 2 si abandonarea functiei predictive a testarii. Astfel numarul de cazuri noi este aproape perfect aliniat in valul 3 la apelurile la 112 si prin urmare este cu cel putin o saptamana in urma curbei reale a infectiilor. Subestimarea numarului real de cazuri este probabil de 1 din 5 respectiv 6.000 diagnosticate zilnic din 30.000 de infectari zilnice”, a scris Octavian Jurma, pe Facebook.

Acesta a mai spus că ne aflăm într-o perioadă de incertitudine în privința numărului de cazuri noi, până când evoluția internărilor va confirma faza descendentă, săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, potrivit lui Jurma, decesele vor continua să crească și săptămâna viitoare, când vom depăși probabil recordul din valul doi, „dar în luna mai sper să intram în trend descendent cu toți indicatorii”.

În același timp, cercetătorul a spus că există o serie de rezerve care temperează optimismul, respectiv:

„-Evoluţia curbei este naturală la noi (adică nestingherită) şi nu ştim câţi oameni s-au infectat până acum, dar procentul va fi în jur de 40% la finalul valului 3.
-Nu cunoştem nici circulaţia tulpinilor sud-africană, braziliană şi a altor variante (VOC) în România pentru că interesul pentru secvenţiere este şi mai mic decât cel pentru testare.
– Nu ştim unde se va stabili platoul la ieşirea din valul 3 şi dacă acesta va fi sustenabil medical
– Nu ştim ce vor face autorităţile în vară în afară de relaxarea promisă pe 1 iunie
O vaccinare de 30% în iunie la care se adaugă o imunizare naturală de 30% ar fi însă o barieră suficientă pentru a impiedică un val 4 dacă vaccinarea va continua la potenţial maxim şi nu apar tuplini rezistente la vaccin”, se arată în postarea cercetărorului Octavian Jurma.

Articolul precedentPreședintele CNCAV: În România nu au fost raportate evenimente trombotice după prima doză de ser AstraZeneca
Articolul următorAustralia: Comandă de vaccin anti-COVID Pfizer dublată din cauza îngrijorărilor legate de serul AstraZeneca