Jurma: Certificatul verde nu poate înlocui măsurile de restricție de tip lock-down

  0
  93

  Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a afirmat că nu lipsa certificatului verde inhibă acum vaccinarea anti-COVID, ci lipsa stării de urgență și a carantinei, ce ar fi făcut din certificat opțiunea cea mai dezirabilă dintre două inconveniente.

  „Certificatul a devenit urgent ca sperietoare pentru vaccinare tocmai pentru că nu avem o stare de urgență declarată. Prin asta însă își pierde caracterul dezirabil și devine indezirabil pentru majoritatea populației din România, motiv pentru care într-o țară populist-negaționistă se va amâna până aparent nu va mai fi necesar”, a afirmat Octavian Jurma.

  De asemenea, acesta a spus că certificatul verde, care este o masură de relaxare, nu poate înlocui măsurile non-farmaceutice de restricție de tip lock-down care au rolul de a reduce rapid și eficient rata de creștere a infectărilor.

  Potrivit lui Jurma, dacă am fi intrat în 18 octombrie, pentru 30 de zile, în starea de urgență și carantină națională, atunci poate că ar fi fost protejați cel puțin 250.000 de români de infectare și ar fi fost salvate cel puțin 5.000 de vieți.

  „Am fi avut timp să anunțăm că ieșirea din carantină se va face pe baza certificatului verde și am fi avut timp să îl pregătim temeinic, dar în același timp am fi știut că până nu avem certificat și până nu vom coborî incidența sub 3 la mie nu vom scăpa de carantină, exact ca în restul țărilor civilizate. Am fi putut ține școlile primare și grădinițele deschise cu ajutorul certifciatului verde introdus ca pilot, acolo unde chiar avem urgențe sociale. Am fi menținut campania de vaccinare la un nivel ridicat pentru încă cel puțin 30 de zile. La 100.000 de noi vaccinări pe zi, asta înseamnă 3 milioane de români și depășirea pragului de 52% din populație înainte de Crăciun. Am fi iesit din carantină înainte de sărbători cu mândria că am revenit în rândul țărilor civilizate ale Europei”, a explicat cercetătorul.

  De asemenea, Jurma a mai spus că certificatul verde este o masură esențială de relaxare și control al restricțiilor necesare pentru a „sparge” un val epidemic, utilizarea sa transferând povara pandemiei de pe umerii celor resposabili pe umerii celor iresponsabili.

  „Fără certificat verde vom repeta anual coșmarul prin care trecem acum, până ne vom dezumaniza complet și vom reduce populația României la jumătate prin deces și emigrare. În acest moment, este exclusă adoptarea unei carantine și certificatul verde mai poate fi folosit doar ca instrument de restricție a circulației persoanelor cu risc ridicat și ca instrument de presiune pentru vaccinare. În absența carantinei, amânarea și bâlbele adoptării certificatului verde inhibă puternic intenția de vaccinare, garantează un nou eșec în valul următor și riscă să producă un platou înalt cu consecințe grave pentru o perioadă de câteva săptămâni”, a mai spus Octavian Jurma.

   

  Articolul precedentVaccinarea francezilor peste 65 de ani cu doza booster, obligatorie pentru menținearea certificatului verde
  Articolul următorTimișoara: Rezidenți ATI merg din casă în casă pentru a le vorbi oamenilor despre vaccinarea anti-COVID-19