Jurma: Cel mai pesimist scenariu este depășirea a 10.000 de cazuri de infectare pe zi

0
962

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a anunțat că România a intrat în a cincea săptămână de creștere accelerată a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, care începe să fie urmată de creșterea internărilor în spitale, a internărilor la ATI și a deceselor.

În aceste condiții, cercetătorul a spus că pentru a identifica cu ușurință trendurile avem nevoie de indicatori derivați precum „accelerometru” pandemic.

De asemenea, Octavian Jurma  a spus că ce urmează e o necunoscută, dar cel mai pesimist scenariu este atingerea și/sau depășirea vârfului de 10.000 de cazuri pe zi din valul 1.

Octavian Jurma a spus că valul 4 Delta a început deja să bată recordurile absolute ale pandemiei de până acum și este puțin probabil să semene cu valul 3, care a avut doar șase săptămâni de creștere accelerată, fiind mult mai probabil să aibă un profil similar valului 2.

„Valul 2 a avut două perioade de câte 2 luni (8 săptămâni) de creștere accelerată între care am avut un scurt platou în luna august. De altfel nici între valul 2 și 3 nu am revenit la nivelul de bază de la care am plecat în vară ceea ce face ca valul Delta 4 să fie mult mai puțin predictibil pe termen lung. Singurul lucru pe care îl știm cu mare probabilitate este ca valul 4 va ajunge minim la nivelul valului 3 (5.000 de cazuri pe zi) cel târziu la mijlocul lunii octombrie 2021 și ca școlile se vor deschide pentru prima dată în val (în septembrie 2020 și februarie 2021 s-a deschis în platou). Ce urmează după e o necunoscută, dar cel mai pesimist scenariu pe care îl contemplăm este atingerea și/sau depășirea vârfului de 10.000 de cazuri pe zi din valul 1”, a scris Octavian Jurma, într-o postare pe Facebook.

Articolul precedentCNCAV: Frontierele statelor UE, traversate doar cu certificatele digitale COVID-19
Articolul următorCDC SUA întărește recomandarea de vaccinare anti-COVID-19 pentru femeile gravide