CDC SUA întărește recomandarea de vaccinare anti-COVID-19 pentru femeile gravide

0
122

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și-au actualizat recomandarea pentru femeile însărcinate în ceea ce privește împotriva COVID-19. Anterior, agenția de sănătate publică a fost vagă în recomandarea sa.

”Dacă sunteți gravidă, puteți primi un vaccin COVID-19”, se citea ghidul anterior, potrivit CNN.

Acum însă, CDC își consolidează orientările, recomandând ca femeile însărcinate să fie vaccinate împotriva COVID-19, pe baza noilor date despre siguranța vaccinurilor.

”Vaccinarea COVID-19 este recomandată tuturor persoanelor de 12 ani și peste, inclusiv persoanelor care sunt însărcinate, care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor”, se arată în noua recomandare, potrivit sursei citate.

„Dovezile privind siguranța și eficacitatea vaccinării COVID-19 în timpul sarcinii au crescut. Aceste date sugerează că beneficiile primirii unui vaccin COVID-19 depășesc orice riscuri cunoscute sau potențiale ale vaccinării în timpul sarcinii”, adaugă CDC în ghidul actualizat.

„Nu vedem un semnal de îngrijorare în ceea ce privește siguranța vaccinului în timpul sarcinii”, a declarat miercuri pentru CNN Sascha Ellington, conducătorul echipei pentru pregătirea și răspunsul în caz de urgență în Divizia CDC de Sănătate a Reproducerii.

Femeile gravide prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi grav de COVID-19 și ”rezultatele adverse ale sarcinii, cum ar fi nașterea prematură”, a spus Ellington. ”Acest vaccin poate preveni Covid-19, deci acesta este principalul beneficiu.”, a mai adăugat ea.

Agenția a declarat miercuri că o nouă analiză a informațiilor din baza sa de date V-SAFE, utilizată pentru a urmări efectele secundare și siguranța vaccinului, nu a constatat un risc crescut de avort spontan în rândul persoanelor care au primit fie vaccinurile Pfizer / BioNTech, fie Moderna înainte de 20 de săptămâni de sarcină. De asemenea, nu au existat probleme de siguranță în rândul femeilor care au fost vaccinate târziu în timpul sarcinii, nici pentru ele nici pentru copiii lor.

Rata avortului spontan în rândul femeilor însărcinate vaccinate împotriva noului coronavirus a fost de aproximativ 13%, ceea ce este în concordanță cu rata care ar fi de așteptat în rândul femeilor însărcinate nevaccinate, a mai spus Ellington. Ca răspuns la mitul potrivit căruia vaccinul ar putea cauza probleme de fertilitate, ea a spus: ”Nu există date care să indice că vaccinul are vreun efect asupra fertilității”.

Potrivit noilor recomandări, „în prezent nu există dovezi că vreun vaccin, inclusiv vaccinurile COVID-19, provoacă probleme de fertilitate la femei sau bărbați”.

La 31 iulie, doar aproximativ 23% dintre femeile însărcinate din Statele Unite au primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19, a spus Ellington. „Acoperirea vaccinală de 23% ne oferă o indicație că este sub locul în care dorim să fie”, a adăugat ea, potrivit CNN.

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) și Societatea de Medicină Materno-Fetală (SMFM) au declarat că recomandările lor pentru vaccinarea femeilor însărcinate se bazează pe dovezi de siguranță de la mii de femei însărcinate.

 

Articolul precedentJurma: Cel mai pesimist scenariu este depășirea a 10.000 de cazuri de infectare pe zi
Articolul următorSUA: Medicii speră ca vaccinurile anti-COVID-19 pentru copiii sub 12 ani să fie disponibile anul acesta