Județul Bistrița Năsăud intră, de luni, pe lista Screening TB

0
287

Sursa foto: Screening TB

Județul Bistrița Năsăud intră de luni, 20 septembrie, pe lista Screening TB, caravana de depistare activă a tuberculozei.

Șapte comune vor fi vizate de caravana mobilă care asigură analiza gratuită a sănătății plămânilor. Este vorba despre Petru Rareș (Reteag), Lechința, Josenii Bârgăului, Ilva Mică, Maieru, Șieu Măgheruș și Rodna.

Proiectul Screening TB este derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București. Prin intermediul acestuia sunt puse la dispoziția românilor care trăiesc în zonele rurale servicii medicale gratuite privitor la sănătatea plămânilor.

”Comunele din județul Bistrița-Năsăud selectate spre a face parte din acest proiect sunt cele în care au fost înregistrate în ultimii ani cazuri noi de tuberculoză. Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Bistrița Năsăud este de 26,2 cazuri la suta de mii de locuitori. Este al 16 județ unde ajunge caravana Screening TB de la demararea screening-ului în urmă cu doi ani, după Argeș, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Teleorman, Dâmbovița, Galați, Tulcea, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani, Suceava, Satu Mare, Maramureș”, se arată într-un comunicat de presă primit de Sănătatea.TV si RoHealthReview.ro.

Caravana Screening TB va rămâne o lună de zile în județul Bistrița-Năsăud și va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil.

Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

”Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei”, a declarant șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

”Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii celor 7 comune bistrițene. Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul pacienților cu alte suferințe în afara infecției cu SARS-COV-2 în spitale sau în alte cabinete medicale, iar diagnosticarea și tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanșarea stării de urgență, prezența caravanei Screening TB se dovedește un sprijin real în aceste comunități”, se mai arată în comunicat.

Mobilizarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu ajutorul Direcție de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, a autorităţilor locale, a rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Prefecturii județului Bistrița-Năsăud precum  și al reprezentanților locali ai Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT.

În judeţul Bistrița-Năsăud activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de Fundația Romanian Angel Appeal – RAA, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect.

Pacienții diagnosticați ulterior cu tuberculoză vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienții diagnosticați cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

 

 

Articolul precedentCîmpeanu, despre infectările elevilor cu SARS-CoV-2: Nu au nicio legătură cu școala
Articolul următorCîmpeanu: Elevii din București ar putea trece la școala online la jumătatea lui octombrie