Iuliu Haţieganu, fondatorul învăţământului medical românesc din Transilvania, celebrat pe 14 aprilie

0
295

UMF Cluj-Napoca l-a celebrat miercuri pe fondatorul învăţământului medical românesc din Transilvania, profesorul Iuliu Haţieganu (14.04.1885 – 04.09.1959) primul decan şi organizator al Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca și „Magnificus Rector” al universităţii care îi poartă numele.

” În 7 noiembrie 1919, la 34 de ani, a ținut prima prelegere universitară în limba română din Ardeal, ‘Problema icterului cataral’, moment care a marcat începutul învățământului superior medical clujean. În perioada interbelică, medicina clujeană a avut cea mai frumoasă și plină de rezultate perioadă. Între anii 1919-1920, a fost primul decan al Facultății de Medicină și a format un corp didactic excepțional, care a dus mai departe, până astăzi, valoarea medicinei românești. Datorită iniţiativei sale, au fost create noi discipline, precum: semiologia medicală, radiologia, stomatologia şi istoria medicinei, premiere în învăţământul medical românesc. Cu ajutorul profesorilor din perioada respectivă, a scos, la data de 1 februarie 1920, primul număr din revista Clujul Medical’ „, au reamintit reprezentanţii UMF Cluj-Napoca.

Potrivit acestora, profesorul Iuliu Haţieganu a îmbinat activitatea didactică și cea de medic cu munca de laborator.

Astfel, de la cercetări asupra patologiei ficatului şi a sistemului digestiv, ce au dus la introducerea unor noi mijloace diagnostice pentru cercetarea funcţiei hepatice, a duodenului şi a pancreasului, a ajuns la o clasificare originală a bolilor rinichilor. După Primul Război Mondial, a efectuat studii asupra encefalitei epidemice şi a acordat rolului sistemului nervos central importanţa cuvenită în cadrul patologiei interne.

„A adus noi şi valoroase contribuţii asupra endocarditei lente, hepatitei septice lente, trombozei auriculare progresive, meningitelor acute benigne. Iuliu Hațieganu era totodată și un extraordinar diagnostician. Activitatea lui Iuliu Haţieganu a fost strâns legată de convingerea că o minte sănătoasă nu poate exista decât într-un corp sănătos. A promovat importanța educației fizice și a susţinut înfiinţarea de parcuri şi spaţii dedicate mişcării şi recreaţiei în aer liber. Cel mai bun exemplu l-a dat el însuşi, punând bazele unui parc sportiv dedicat tinerilor şi studenţilor: Parcul „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, cu o suprafaţă de 25 de hectare”, potrivit reprezentanţilor UMF Cluj-Napoca.

Articolul precedentFlorin Cîţu a anunţat că a preluat interimatul la Ministerul Sănătăţii
Articolul următorMonitorul Oficial a publicat decretul privind desemnarea premierului Cîţu ca ministru interimar al Sănătăţii