Iuliana Ghidu: Multi dintre pacientii cu cancer sunt nevoiti sa isi cumpere medicamentele din strainatate

0
20

Persoanele bolnave de cancer sunt intr-o lupta continua atat cu boala, cat si cu sistemul de sanatate. Mai mult, aproximativ 25 de medicamente oncologice nu se gasesc in Romania, fapt care pune viata pacientilor in pericol. in acest context, pacientii sunt nevoiti sa isi cumpere medicamentele din strainatate.

a€œAsta este o mare greutate pentru parinti, pentru ca ei sunt nevoiti sa le cumpere. Problema este ca ele nu se gasesc in Romania si atunci parintii trebuie indrumati si sprijiniti ca sa si le procure, ori, va puteti inchipui ce inseamna asta pentru un parinte foarte suparat, foarte necajit care nu mai are nici bani, care nu stie ce se intampla cu el si care este lovit de curand de o mare drama, posibilitatea de a-si pierde copilul? Va imaginati ce inseamna pentru el sa caute aceste medicamente. Şi ne pare foarte rau ca din 2007 si pana in prezent noi am semnalat autoritatilor, ca Asociatie de parinti, periodic acest lucru si inca nu s-a rezolvat si nu sunt posibilitati sau nu se intrevad posibilitati de rezolvare a situatiei. in conditiile acestea noi facem eforturi tot timpul sa strangem bani sa putem suplini necesarul de medicamente. Şi, nu in ultimul rand, mai este nevoie de fonduri pentru acoperirea unor investigatii medicale prescrise de medicii curanti dar care nu sunt acoperite in momentul de fata integral de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate”, a declarat pentru SanatateaTv.ro, Iulina Ghidu, director executiv Asociatia P.A.V.E.L.

Printre investigatiile pe care pacientii trebuie sa le plateasca se numara RMN-ul, tomograful, scintigrafia osoasa, dar si alte investigatii necesare atat in etapa de diagnosticare, cat si in cea de tratament.

Ad in title

Potrivit Alina Mitroi, psiholog clinician si coordonator proiecte in cadrul Asociatiei P.A.V.E.L., un pacient diagnosticat cu cancer are nevoie de aproximativ 1.000 de lei lunar ca sa se descurce pentru minimul necesar.

Articolul precedentAPMGR respinge noua taxa clawback adoptata de Guvernul Romaniei
Articolul următorAl XXII-lea Congres National de Hepatologie, un eveniment cu traditie