Italia: Mii de vârstnici cu simptome de coronavirus au decedat în azile, fără a fi testați de COVID-19

0
199

Institutul Superior de Sănătate italian a anunţat vineri că peste 6.000 de vârstnici au decedat în căminele de bătrâni italiene începând din 1 februarie şi până astăzi, iar circa 40% dintre ei prezentau simptome precum febră şi tuse, dar mai puţin de o mie au fost testaţi pentru noul coronavirus, informează agenţia EFE.

”Ştim că luna februarie a fost una cu puţine infectări, astfel că nu ştim câte decese au fost legate de coronavirus (…), dar mare parte din decese s-au produs în a doua jumătate a lui martie, în timpul vârfului de infecţii” COVID-19 în Italia, a declarat la o conferinţă de presă Graziano Onder, responsabil al institutului menţionat.

În primele săptămâni ale epidemiei nu s-au efectuat suficiente teste de coronavirus în rândul vârstnicilor cu simptome asemănătoare gripei pentru că au fost testaţi cu prioritate pacienţii internaţi în spitale, explică Graziano Onder.

El a atras atenţia că în urma verificărilor efectuate în căminele de bătrâni din Italia s-a constat că personalul care lucrează în aceste centre nu dispune de suficiente echipamente de protecţie.

Directorul general adjunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), italianul Ranieri Guerra, a calificat recent drept ”masacru” ceea ce s-a întâmplat în azilele de bătrâni din Italia de când a început pandemia de coronavirus.

Italia avea confirmate vineri seara 168.941 de cazuri de COVID-19, dintre care 22.170 de decese.

Potrivit unui studiu publicat marţi în Marea Britanie, aproximativ jumătate din numărul total al deceselor cauzate de COVID-19 în Europa s-au produs în centre de îngrijire a persoanelor vârstnice, însă multe dintre ele nu au fost incluse în statisticile oficiale şi nici înregistrate drept cazuri asociate pandemiei de coronavirus.

Articolul precedentVIDEO Cum trebuie recoltate corect probele pentru testarea de COVID-19?
Articolul următor232 de pacienți cu COVID-19 s-au vindecat la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara