Israel: Un număr mic de cazuri de inflamaţie cardiacă la persoane tinere vaccinate anti-COVID-19 cu Pfizer

0
111

Ministerul Sănătăţii din Israel a anunțat că a observat un număr mic de cazuri de inflamaţie cardiacă la persoane tinere vaccinate anti-COVID-19 cu serul de la Pfizer. Potrivit instituției, acest aspect este probabil să aibă legătură cu vaccinarea, scrie Reuters.

Pfizer a anunţat într-un comunicat știe despre observaţiile israeliene legate de miocardită şi că nu a fost stabilită o legătură cauzală cu vaccinul său.

Compania analizează cu atenţie evenimentele adverse şi are întâlniri regulate cu Departamentru pentru siguranţa vaccinurilor din Ministerul israelian al Sănătăţii, pentru evaluarea datelor.

Ad in title

275 de cazuzi de miocardite au fost raportate în Israel în perioada decembrie 2020 – mai 2021, în rândul a peste 5 milioane de persoane carer au fost vaccinate împotriva noului coronavirus, potrivit anunțului făcut de Ministerul Sănătății din Israel, care a dezvăluit concluziile unui studiu comandat pentru analizarea problemei.

Potrivit studiului, cei mai mulți dintre pacienţii care au suferit inflaţia inimii au stat în spital nu mai mult de patru zile, iar 95% din cazuri au fost clasificate ca fiind uşoare.

De asemenea, studiul a constatat că ”există o legătură probabilă între administrarea celei de-a doua doze (de vaccin al Pfizer) şi apariţia miocarditei la bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani”, se arată într-un comunicat. Potrivit constatărilor, o astfel de legătură a fost observată mai mult în rândul bărbaţi cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani decât în ​​alte grupe de vârstă.

Luna trecută, un grup consultativ al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a recomandat un studiu suplimentar asupra posibilităţii unei legături între vaccinurile ARNm şi miocardită, cum sunt cele de la Pfizer şi Moderna.

Într-o şedinţă din 24 mai, grupul consultativ CDC SUA a spus că datele din sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinurilor (VAERS) – care se bazează pe indivizi pentru a raporta rezultatele – au arătat un număr mai mare decât era aşteptat de cazuri de miocardită sau pericardită la persoane cu vârste de 16-24 de ani.

Cu toate acestea, grupul a mai spus că datele dintr-o altă bază de date – Vaccine Safety Datalink (VSD) – nu au arătat că ratele de miocardită sau pericardită după vaccinarea COVID-19 diferă faţă de aşteptări.

VSD conţine date de la nouă organizaţii de asistenţă medicală şi poate fi utilizat pentru a compara populaţiile vaccinate cu cele nevaccinate.

Dr. Paul Offit, directorul Centrului de educaţie pentru vaccinuri de la Spitalul de Copii din Philadelphia, a spus că părinţii ar trebui să îşi vaccineze copiii din cauza riscurilor necunoscute ale COVID-19, inclusiv a sindromului inflamator multi-sistem.

”Aceasta problemă a unei miocardite tranzitorii asociate cu un vaccin este in prezent un risc teoretic şi nedovedit”, a spus Offit.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat săptămâna trecută că inflamaţia inimii după administrarea vaccinului Pfizer nu este  un motiv de îngrijorare, deoarece astfel de incidente au fost similare cu cele din populaţia generală. La momentul respectiv, a adăugat că tinerii sunt cei mai predispuşi la această afecţiune.

Israelul a renunţat să permită adolescenţilor de 12-15 ani să se vaccineze, în aşteptarea raportului Ministerului Sănătăţii. În paralel cu publicarea acestor constatări, un comitet al ministerului a aprobat vaccinarea adolescenţilor, a spus un înalt oficial.

”Comitetul a dat undă verde pentru vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, iar acest lucru va fi posibil începând cu săptămâna viitoare”, a declarat pentru Radio 103 FM Nachman Ash, coordonatorul pentru reacţia la pandemie în Israel, mai scrie Reuters.

Eficacitatea vaccinului este mai mare decat riscul. Israelul este lider mondial în vaccinare.

Cu doar câteva infecţii de COVID-19 pe zi şi un total de cazuri active de doar 340 în întreaga ţară, economia iraeliană s-a deschis pe deplin, deşi rămân restricţii legate de intrarea turiştilor în ţară.

Aproximativ 55% din populaţia Israelului a fost deja vaccinată. De marţi, restricţiile privind distanţarea socială şi necesitatea permiselor speciale de vaccinare pentru a intra în anumite restaurante şi locaţii au fost eliminate.

 

Articolul precedentSanitas: Stimulent de risc pentru cei din asistența socială, izolați la locul de muncă, în starea de urgență
Articolul următorSondaj: Mai puţin de 50% dintre europeni, ”mulţumiţi” de acţiunile UE împotriva pandemiei COVID-19