Israel: Persoanele cu sistem imunitar scăzut vor primi a treia doză de vaccin anti-COVID

0
41

Autoritățile din Israel au anunțat că vor începe să administreze o a treia doză din serul anti-COVID-19 de la Pfizer adulților cu sistem imunitar scăzut, dar că încă analizează posibilitatea de a face acest rapel disponibil pentru publicul general, relatează Reuters.

Răspândirea rapidă a variantei Delta a condus la creșterea ratei de vaccinare în Israel, unde numărul cazurilor noi a ajuns la o medie de 450 pe zi după ce scăzuse până la nivel de cifre, iar țara încearcă să grăbească sosirea următoarei tranșe de vaccin de la Pfizer.

Nitzan Horowitz, ministrul israelian al Sănătății, a anunțat că adulții cu sistem imunitar deficitar vor putea primi, începând de acum, o a treia doză de vaccin, precum și că autoritățile urmează să decidă dacă demersul va fi extins și către publicul general.

Ad in title

Pfizer și partenerii de la BioNTech, principalii furnizori de vaccin pentru campania de succes din Israel, au precizat, joi, că în următoarele săptămâni vor solicita autorităților americane și europene să autorizeze administrarea unei a treia doze. Cele două companii au invocat riscul de infectare la șase luni de la vaccinare.

Deși nu au prezentat date care să le susțină poziția, Pfizer și BioNTech au precizat că le vor divulga în curând. Totodată, au făcut referire la date recente din Israel.

„Analizăm această chestiune și încă nu avem un răspuns final”, a explicat Horowitz, la postul public de radio Kan, referindu-se la o a treia doză pentru publicul general.

„În orice caz, administrăm începând de acum o a treia doză persoanelor care suferă de imunodeficiență”, a adăugat ministrul israelian.

Un număr de 46 de bolnavi de COVID-19 sunt internați în stare gravă în spitalele din Israel, iar circa jumătate dintre aceștia sunt vaccinați, majoritatea făcând parte din grupele de risc, conform autorităților israeliene. În Israel, aproximativ 5,7 milioane de persoane din cei 9,3 milioane de locuitori au primit măcar o doză de ser.

Totodată, vorbind despre actualul regim de vaccinare în două doze, Horowitz a menționat că pentru a suplini lipsa de Pfizer – actuala tranșă expiră în această lună, iar momentan nu se știe cu exactitate când va veni următoarea – vor fi folosite doze de Moderna din stocurile țării.

Articolul precedentValul patru al pandemiei de COVID-19: Ne întoarcem la masca de protecție? Explicațiile președintelui CNCAV
Articolul următorAproape 10.000 de persoane, vaccinate anti-COVID cu prima doză, în ultimele 24 de ore. Datele CNCAV